Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bijzondere roze sprinkhaan

31 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
418 keer bekeken
bruine sprinhaan (Chorthippus brunneus) met erythrisme

bruine sprinhaan (Chorthippus brunneus) met erythrisme

© Aglaia Bouma

Erythrisme

Erythrisme is een zeldzame vorm van kleurafwijking in de dierenwereld. Er zijn andere vormen van kleurafwijking bekend zoals albinisme, een lichte huidskleur en rode ogen, of leucisme, waarbij delen van de huid, vacht of veren wit kleuren. Bij erythrisme krijgt rood pigment de overhand in huid, vacht of veren. Deze verkleuring kan twee oorzaken hebben. Ten eerste door het eten van voedsel met een hoog gehalte aan de kleurstof astaxanthine waardoor deze een roze kleur krijgt. Dit zie je bijvoorbeeld bij flamingo’s. De tweede reden is een genetische afwijking. 
Aglaia Bouma

Aglaia Bouma op zoek naar de roze sprinkhaan

© Jesper Buursink

Genetische afwijking

Bij de sprinkhanen is er door genafwijking sprake van het geheel of gedeeltelijk ontbreken van de groene of bruine pigment en daardoor krijgen ze een roze kleur. Hoewel de roze sprinkhanen niet zo vaak gezien worden, komen ze meer voor dan we denken. Maar door hun kleur zijn de diertjes zo opvallend en kwetsbaar dat er velen ten prooi vallen aan hun natuurlijke vijanden. En er dus minder overblijven zodat ze als redelijk zeldzaam bestempeld worden. Het is dan ook bijzonder dat entomoloog Aglaia Bouma een volwassen mannetjes exemplaar aantrof. En er bestaat een kans dat deze zijn roze genen kan doorgeven aan een volgende generatie bruine sprinkhanen. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema1 aug 2020 - 10:41

mooie foto