Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere roze sprinkhaan

  •  
31-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2605 keer bekeken
  •  
bruine sprinhaan (Chorthippus brunneus) met erythrisme

bruine sprinhaan (Chorthippus brunneus) met erythrisme

© Aglaia Bouma

Erythrisme

Erythrisme is een zeldzame vorm van kleurafwijking in de dierenwereld. Er zijn andere vormen van kleurafwijking bekend zoals albinisme, een lichte huidskleur en rode ogen, of leucisme, waarbij delen van de huid, vacht of veren wit kleuren. Bij erythrisme krijgt rood pigment de overhand in huid, vacht of veren. Deze verkleuring kan twee oorzaken hebben. Ten eerste door het eten van voedsel met een hoog gehalte aan de kleurstof astaxanthine waardoor deze een roze kleur krijgt. Dit zie je bijvoorbeeld bij flamingo’s. De tweede reden is een genetische afwijking. 
Aglaia Bouma

Aglaia Bouma op zoek naar de roze sprinkhaan

© Jesper Buursink

Genetische afwijking

Bij de sprinkhanen is er door genafwijking sprake van het geheel of gedeeltelijk ontbreken van de groene of bruine pigment en daardoor krijgen ze een roze kleur. Hoewel de roze sprinkhanen niet zo vaak gezien worden, komen ze meer voor dan we denken. Maar door hun kleur zijn de diertjes zo opvallend en kwetsbaar dat er velen ten prooi vallen aan hun natuurlijke vijanden. En er dus minder overblijven zodat ze als redelijk zeldzaam bestempeld worden. Het is dan ook bijzonder dat entomoloog Aglaia Bouma een volwassen mannetjes exemplaar aantrof. En er bestaat een kans dat deze zijn roze genen kan doorgeven aan een volgende generatie bruine sprinkhanen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.