Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bijzondere orchideeën duiken op in Leiden

6 jun 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1701 keer bekeken
wit_bosvogeltje_-_b_punt_neeleman.jpg

Wit bosvogeltje

© Fotograaf: b.neeleman

Met namen als wit bosvogeltje en vogelnestje denk je al snel aan ornithologie maar niks is minder waar: je moet op stap met een orchideoloog om deze bijzonder plantjes te ontdekken.

Leiden

Rogier van Vugt, werkzaam bij de Hortus Botanicus te Leiden, werd enige tijd geleden gebeld door een vriendin die dacht dat ze in de buurt van Leiden een wel heel bijzondere orchidee had zien staan: het wit bosvogeltje. Rogier twijfelde aan haar waarneming en vermoedde dat het ging om bremraap.” Maar toen ze mij een duidelijke foto stuurde aarzelde ik toch. Ik ben er meteen naar toe gegaan en ja hoor daar stonden wel dertig vogelnestjes. Hoe die in Leiden zijn beland, ik zou het niet weten, misschien met het uitkloppen van een auto-mat. De zaadjes zijn net stof dus dat kan heel goed.”

vogelnestjes

Vogelnestjes

© Merlijn Schneiders

Vogelnestje

Het vogelnestje is een zeer zeldzame orchidee die tot nog toe alleen werd waargenomen in Zuid-Limburg, in de Achterhoek en in de duinen bij Bergen. En nu dus in Leiden. De naam vogelnestje slaat op de wortelstok die kort is met vele dikke op een vogelnest-achtige manier gerangschikte wortels.  De orchidee leeft in een symbiose met schimmels en met bomen. Ze krijgt dus al haar voedsel via een schimmel die weer in contact staat met een boom. Een prachtige constructie, maar er moet dus wel aan veel voorwaarden worden voldaan eer deze orchidee kan bloeien.

Bosvogeltje

Rogier van Vugt ontdekte nog een tweede zeldzame orchidee in Leiden: het bosvogeltje. Bosvogeltje is een zeldzame groep orchideeën met sierlijke bloemen. Wie veel fantasie heeft ziet in de bloemen een vogel die wegvliegt. Bosvogeltjes komen hoofdzakelijk in Zuid-Limburg voor in zonnige bosranden en bossen. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp