Vroege Vogels

Bijzondere nachtvlinders in duinen Noord-Holland

  •  
06-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
thumbnail_gezaagde_eikenvouwmot_-_john_van_roosmalen.jpg
Het Noordhollands duinreservaat is een prachtig duingebied tussen Wijk aan Zee en de Schoorlse duinen. Ook in 2013 is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de nachtvlinders en er zijn veel bijzondere soorten gezien.
De drie onderzoekers, John van Roosmalen, Arnold Wijker en Luc Knijnsberg zijn vele dagen en nachten op pad in het duingebied en letten daar extra op de nachtvlinders. Niet alleen de grotere ‘macronachtvlinders’ hebben hun aandacht, maar ook de zogenaamde micro’s. Vaak zijn dit kleine vlindertjes, maar sommige hebben wel geweldige kleuren.
Van een deel van de micro’s wordt de vlinder niet eens gezien, maar daarvoor wordt naar de rupsen gezocht. Deze zitten in bladeren en maken daarin gangetjes, de zogenaamde mijnen. De soort plant, de vorm van de mijn en de plek van de uitwerpselen in de mijn geeft informatie over welke soort zich in het blad bevindt. Over de vondsten en bevindingen in 2013 is een rapport verschenen met schitterende foto’s. Niet alle waargenomen soorten komen hier aan de orde, maar er wordt een aantal krenten uit de nachtvlinderpap besproken.
Zo bespreken ze de opkomst van de winteruilen... meer op Natuurbericht.nl
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Een van de prachtige micro’s die in de Noordhollandse duinen zijn gevonden: gezaagde eikenvouwmot (John van Roosmalen)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.