Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere miersoort in Zeewolde

  •  
23-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
Rode renmier -

© Rode renmier. Fotograaf: Volker Borovsky - Wikimedia Commons

In natuurgebied Horsterwold in Zeewolde deed boswachter Tjibbe Hunink laatst een bijzondere ontdekking. Hij vond een mierenhoop van wat léék de rode bosmier. Dat is een bijzondere vondst in Flevoland, want die miersoort komt daar normaal gesproken helemaal niet voor. Zou het hem dan wel zijn?
Helaas niet, ziet mierenonderzoeker Andre van Loon van het EIS, het kenniscentrum voor insecten, al snel wanneer hij de mierenhoop bezoekt. Geen rode bosmier dus, maar wat is het dan wel? Kijkend naar de kaaktasters, een uitstekend orgaan aan de onderkaak van de mier die wordt gebruikt bij voedselopname, en de beharing van de mier ziet Andre dat het de rode renmier (Formica rufibarbis) is, ook wel de rode baardmier genoemd. “Ook een hele leuke ontdekking!”, zegt hij.

Bijzonder

Ook de rode renmier is een bijzondere vondst voor natuurgebied Horsterwold in Flevoland. De provincie is namelijk volledig van klei. Flevoland heeft slechts enkele stukken zandgrond, waar de rode renmieren nu dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

Flevoland ontwikkelt

Natuurgebied Horsterwold is een jong natuurgebied in de buurt van Zeewolde dat volop in ontwikkeling is. Dat de rode renmier zich hier nu heeft gevestigd, is een goed teken, zegt boswachter Tjibbe Hunink. “Het is de opruimer van het natuurgebied. De ontwikkeling van Flevoland gaat steeds verder, dat zien we ook hieraan.” 

Rode renmier

De werksters van de rode renmier zijn rood-zwart getint en daarom snel te verwarren met de Rode bosmier. Hij bouwt zijn grondnesten het liefst op droge, zanderige terreinen zoals heiden en duinen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.