Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere duif trekt veel belangstelling

  •  
26-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Oosterse_tortel.jpg
Het gebeurt niet vaak dat een duivensoort alle aandacht krijgt. Toch is dit de laatste dagen het geval. Een zeer bijzondere Oosterse tortel is in Friesland neergestreken. Met een beetje geluk is de tortel ook geteld in het kader van de Nationale Tuinvogeltelling.
Al een paar dagen is het Friese dorpje Wergea, gelegen onder de rook van Leeuwarden, in de ban van dé duif. In één van de vele tuinen van dit kleine dorpje is al enige tijd een Oosterse tortel aanwezig. Vele vogelaars uit binnen- en buitenland zijn een kijkje komen nemen en de plaatselijke bewoners zorgen voor een zeer gastvrij onthaal. Diverse buurtbewoners hebben een soort van koek-en-zopie ingericht. De koffie en de koeken vinden gretig aftrek bij de verkleumende vogelaars. Een plaatselijke slager biedt al een gegrilde oosterse tortel aan en de bakker heeft broodjes oosterse tortel in de aanbieding. Zeer vermakelijk natuurlijk en Wergea is even het episch centrum van de vogelwereld.
Het blijkt dat er al een paar weken een rare duif bij mensen in de achtertuin zat. Pas afgelopen week werd het duidelijk dat het om een nog niet eerder in ons land vastgestelde soort ging: de Oosterse tortel. De Oosterse tortel is het iets grotere broertje van de zomertortel. De zomertortel is in ons land een afnemende broedvogel die overwintert in Afrika. Op basis van heel subtiele kenmerken - die zelfs voor een zeer geoefend vogelaar nog erg moeilijk te onderscheiden zijn - kwam men op deze zeer bijzondere duivensoort terecht.
Hoewel er nog volop gediscussieerd wordt om welke ondersoort van de Oosterse tortel het gaat, zijn de mensen die hem gezien hebben ervan overtuigd dat dit exemplaar op eigen kracht vanuit Centraal-Azië is gekomen. Critici denken dat het een ontsnapte volièrevogel is.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Ravi Vaidyanathan, GNU Free Documentation License
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.