Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere bunkervondst

  •  
06-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bijzondere_bunkervondst_3_jpg.jpg
De bunkers langs de Nederlandse kust, die onderdeel waren van de Duitse Atlantikwall, worden steeds belangrijker voor de natuur. Als ze zonder gevaar voor mensen kunnen worden ingericht voor dieren (vooral vleermuizen), dan gebeurt dat. En met toenemend succes, zo werd onlangs weer een hele nieuwe soort voor ons land ontdekt. Zondag in Vroege Vogels de primeur!
Bunkers die zijn ingebouwd in de duinen, met hun dikke betonnen daken hebben een heel bijzonder microklimaat. De binnentemperatuur blijft zomer en winter zeer constant, waardoor ze als overwinteringsplaats voor veel dieren zeer geschikt zijn. Allerlei vleermuizen, maar ook insecten als vlinders en zweefvliegen, hebben de historische overblijfselen van de vorige wereldoorlog ontdekt.
Ook kleinere zoogdieren zoeken er soms hun toevlucht en als er water op de vloer staat zijn er ook in de plassen nog dieren te vinden. Om ze lekker met rust te laten zijn de door dieren bewoonde bunkers meestal voorzien van zware stalen deuren of traliehekken. De dieren mogen wel binnen, de mensen niet. Alleen 1 ker per winter om binnen te inventariseren. En bij zo'n eenmalig bezoek is nu dus een nieuwe vlindersoort voor Nederland ontdekt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.