Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bijzondere broedzorg van de oorwurm

30 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
9205aeb40f0225123aed959bb89806df.jpg
Als mensen een oorwurm zien, wordt er vaak gedacht dat het enge, vieze beestjes zijn. Dit is echter niet terecht: oorwurmen zijn totaal ongevaarlijk. Sterker nog, oorwurmen staan bekend om hun vertederende ouderlijke zorg.

Permanente wacht over de eitjes

Het vrouwtje van de gewone oorwurm legt in het najaar twintig tot veertig eitjes in de grond. Tijdens de winter bewaakt zij ze voortdurend en houdt ze haar eitjes schoon. De jongen komen in het vroege voorjaar uit het ei als kleine versies van de volwassen dieren (de nimfen).

Hoeksteen

De jonge oorwurmen blijven dan meestal nog een tijdje in hun holletje bij de moeder, hoewel ze bijna meteen al mobiel zijn. De moeder beschermt ze, braakt voedsel voor hen op en begeleidt ze als ze ’s nachts zelf op zoek naar voedsel gaan. Wanneer ze zich daarbij te ver van het nest begeven worden ze door de moeder naar de andere jongen teruggebracht. Na een aantal vervellingen verlaten de nimfen uiteindelijk het nest.

Zeldzame zorg

Onder de insecten is deze verregaande vorm van broedzorg een grote uitzondering. Van sommige wantsen is dit bijzondere verschijnsel ook bekend, maar bij verreweg de meeste insecten kijkt de moeder na de geboorte niet meer om naar haar jongen.
Bron: bionieuws, jaargang 23, nummer 14

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.