Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere bodemdieren: potworm

  •  
18-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3741 keer bekeken
  •  
Enchytraeus_albidus.jpg

© Wikipedia - Paul Bachhausen

In het jaar van de bodem zetten we samen met het NIOO elke maand een bijzondere bodembewoner in het zonnetje. Deze keer de potworm.
De potworm is een wit of witgeel wormpje van 2 tot 40 mm lang dat met het blote oog goed zichtbaar is. Ze leven het liefste in de bovenste tien centimeter van vochtige bodems. In een handje aarde kunnen er wel 300 zitten.
Doorzichtig
Potwormen ademen door hun huid, dit is de reden waarom de huid zo dun en bijna doorzichtig is. De diertjes drinken zelfs door hun huid, het water kan er zo doorheen sijpelen. Dit maakt ze extra kwetsbaar voor uitdroging, het water kan immers ook de andere kant op! Ze kunnen dus alleen in vochtige bodems overleven.
Krachtpatsers
Potwormen woelen de grond om en dragen zo bij aan de voedsel-, water- en luchtvoorziening in de bodem. Potwormen doen dit op microschaal. Hun neefjes de regenwormen zijn de echte krachtpatsers. Meer daarover in een andere maand, maar wel alvast een klein voorproefje van actieve regenwormen:
Kijk voor meer informatie over de potworm op de website van NIOO.
Afbeelding: Wikipedia - Paul Bachhausen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor