Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere bodemdieren: mol

  •  
16-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
478 keer bekeken
  •  
mol15_07.jpg
De mol ( Talpa europaea ) leeft onder de grond in zelf gegraven tunnels, vooral op plaatsen waar veel regenwormen in de bodem zitten. Hij heeft grote graafhanden met zes vingers: vijf normale én een duim. De ogen van de mol zijn erg klein, waardoor hij nauwelijks kan zien.
Veelvraat
De mol is een echte veelvraat. Per dag eet hij 50% van zijn eigen gewicht aan regenwormen, larven, insecten, spinnen, slakken en jonge muizen. Omdat ze maar een paar uur zonder voedsel kunnen, leggen ze een voorraad regenwormen aan. Om te voorkomen dat die ontsnappen bijten ze de kop eraf, draaien de wormen in een knoop en duwen hen in een holletje onder de grond.
Mollen weren
Een vriendelijke manier om mollen uit je tuin te weren, is het ingraven van potten of flessen in de molshopen. De wind blaast langs de opening van het glas, waardoor een laag fluitend geluid ontstaat dat de mol met zijn gevoelige oren op een afstandje houdt. Zou het helpen?
Lees meer leuke weetjes over mollen.
Bron: NIOO
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.