Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bijzondere bijen

27 aug 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
703 keer bekeken
  •  
blauwzwarte_houtbij.jpg

© Blauwzwarte houtbij. Foto: TheoTerwiel

Vergeet de honingbij! Er zijn nog talloze andere bijen in Nederland en stuk voor stuk houden ze er gekke gewoontes op na. In deze fotoserie stellen we een aantal bijzondere bijen aan je voor!
Wollige bij
Grote wolbijen, zoals op de foto hieronder, slepen flinke hoeveelheden plantenbeharing naar hun nest om cellen mee te maken. Dit halen ze van behaarde planten zoals ezelsoor.
bij-8

© Fotograaf: breugel 

Korte tong
Maskerbijen hebben een hele korte tong. Ze foerageren daarom alleen op bloemen waar het nectar en stuifmeel makkelijk te bereiken is.
bij-7

© Fotograaf: daksaya

Bij of vlieg
De blauwzwarte houtbij lijkt misschien op een vlieg, maar is toch echt een bij. Van maart tot september kun je deze zeldame soort zien op bloemrijke plaatsen.
bij-1

© Fotograaf: TheoTerwiel

Pluimvoeten
Bij de pluimvoetbijen hebben de vrouwtjes fel gele pluimen aan de achterpoten. Heel handig als je veel zand moet weggraven.
bij-4
Fotograaf: MarijkeS 
Gravers
Graafbijen, zoals de grijze zandbij, zijn wat kleiner dan honingbijen maar meestal wel behaard. Om zich voor te planten, graven ze een nest in zachte zandgrond.
bij6

© Fotograaf: DirkMuller 

Metselaars
Deze rosse metselbij legt haar eitjes graag in bestaande holtes. Tussen de afzonderlijke eitjes worden muurtjes ‘gemetseld’.
metselbij

© Fotograaf: tinyvdmeer

Behangen met blaadjes
Met de kaken snijdt de behangersbij bladeren in ovale stukken. Met dit opgerolde blaadje tussen de poten geklemd, vliegt de bij naar het nest, waar de blaadjes worden gebruikt om afzonderlijke cellen te maken.
behangersbij

© Fotograaf: albertine

Koekoek onder de bijen
De gewone viltbij is een zogenaamde koekoeksbij. Net als een koekoek legt de bij haar eitjes in het nest van een andere soort. Meestal zijn zijdebijen de pineut. De bij op deze foto is onschuldig aan het slapen.
bij-3

© Fotograaf: breugel


Bloedbij

De grote bloedbij is ook een koekoesbij. Het vrouwtje eet eerst het eitje van een grote zijdebij op om vervolgens in de lege nestcel haar eigen eitje te leggen.
bij-5

© Fotograaf: jvbeilen

Bron: wildebijen.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar