Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere bijen

  •  
27-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1613 keer bekeken
  •  
blauwzwarte_houtbij.jpg

© Blauwzwarte houtbij. Foto: TheoTerwiel

Vergeet de honingbij! Er zijn nog talloze andere bijen in Nederland en stuk voor stuk houden ze er gekke gewoontes op na. In deze fotoserie stellen we een aantal bijzondere bijen aan je voor!
Wollige bij
Grote wolbijen, zoals op de foto hieronder, slepen flinke hoeveelheden plantenbeharing naar hun nest om cellen mee te maken. Dit halen ze van behaarde planten zoals ezelsoor.
bij-8

© Fotograaf: breugel 

Korte tong
Maskerbijen hebben een hele korte tong. Ze foerageren daarom alleen op bloemen waar het nectar en stuifmeel makkelijk te bereiken is.
bij-7

© Fotograaf: daksaya

Bij of vlieg
De blauwzwarte houtbij lijkt misschien op een vlieg, maar is toch echt een bij. Van maart tot september kun je deze zeldame soort zien op bloemrijke plaatsen.
bij-1

© Fotograaf: TheoTerwiel

Pluimvoeten
Bij de pluimvoetbijen hebben de vrouwtjes fel gele pluimen aan de achterpoten. Heel handig als je veel zand moet weggraven.
bij-4
Fotograaf: MarijkeS 
Gravers
Graafbijen, zoals de grijze zandbij, zijn wat kleiner dan honingbijen maar meestal wel behaard. Om zich voor te planten, graven ze een nest in zachte zandgrond.
bij6

© Fotograaf: DirkMuller 

Metselaars
Deze rosse metselbij legt haar eitjes graag in bestaande holtes. Tussen de afzonderlijke eitjes worden muurtjes ‘gemetseld’.
metselbij

© Fotograaf: tinyvdmeer

Behangen met blaadjes
Met de kaken snijdt de behangersbij bladeren in ovale stukken. Met dit opgerolde blaadje tussen de poten geklemd, vliegt de bij naar het nest, waar de blaadjes worden gebruikt om afzonderlijke cellen te maken.
behangersbij

© Fotograaf: albertine

Koekoek onder de bijen
De gewone viltbij is een zogenaamde koekoeksbij. Net als een koekoek legt de bij haar eitjes in het nest van een andere soort. Meestal zijn zijdebijen de pineut. De bij op deze foto is onschuldig aan het slapen.
bij-3

© Fotograaf: breugel


Bloedbij

De grote bloedbij is ook een koekoesbij. Het vrouwtje eet eerst het eitje van een grote zijdebij op om vervolgens in de lege nestcel haar eigen eitje te leggen.
bij-5

© Fotograaf: jvbeilen

Bron: wildebijen.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.