In de nok van het huis van Joke Arends zitten meer dan vijftig vleermuizen. De merel wacht tot de vleermuizen 's avonds uitvliegen, om er dan eentje aan te vallen. Komt dit vaker voor?
Alleseters
"Nog nooit zoiets gezien,", zegt Hay Wijnhoven, schrijver van het boek 'De Merel'. "Het is een mannetjesmerel, dus ik dacht nog even aan een soort blinde territoriumdrift die uitgelokt wordt door de donkere kleur van de vleermuis. Maar de merelman laat geen typische aanvalshouding of dreiggedrag zien. Hij probeert het beestje echt te pakken om het op te eten, het fladderen stimuleert hem steeds om met de aanval door te gaan."
Gefilmd door Joke Arends (Zie je geen video? Accepteer de cookies voor sociale media of bekijk de video op YouTube)
Merels zijn alleseters, ze eten wat voor handen is. Wijnhoven: "Zo pakken ze kikkervisjes uit vijvers of voeren ze een hazelworm aan hun jongen. Merels zijn heel inventief en hebben bijvoorbeeld geleerd om grote naaktslakken te eten door het kleverige slijm eerst aan een tak of steen af te wrijven. Het motto is: je moet altijd blijven proberen, misschien komt het later van pas."
Koolmees eet vleermuis
Van een andere vogel is het wel bekend dat hij vleermuizen aanvalt om te eten: de koolmees. Je zou het misschien niet zo snel verwachten van deze kleine tuinvogel, maar uit onderzoek in een Hongaarse grot blijkt dat de koolmezen specifiek jagen op de vleermuizen. Koolmezen zijn agressief in het verdedigen van hun territorium, en vallen soms ook andere vogels aan. Volgens de wetenschappers luisteren de koolmezen naar de geluiden van de vleermuizen om ze te lokaliseren. Ze jagen voornamelijk op de vleermuizen in de winter als ander voedsel schaars is. In andere landen is ook een aantal keer gezien dat een koolmees een vleermuis opeet.
Beelden van koolmezen die vleermuizen en andere vogels aanvallen. (Zie je geen video? Accepteer de cookies voor sociale media of bekijk de video op YouTube)
Er zijn nog andere voorbeelden te vinden van vogels die vleermuizen eten, zoals deze meeuw: