Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzonder actief hurricaneseizoen_14_09_2005

  •  
14-09-2005
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_135657.jpg
Na Katrina, Lee, Maria en Nate is nu hurricane Ophelia op de weerkaart te vinden. Al dagen ligt Ophelia voor de kust van Georgia en Carolina, maar nu trekt ze eerst noordwaarts en dan naar het noordoosten.
Ophelia bedreigt vooral de kust van North Carolina en later ook die van Virginia. Ophelia is een lichte hurricane van klasse 1 op de vijfdelige schaal, maar neemt mogelijk wat in kracht toe. Naar verwachting valt er langs de kusten zo'n 160 mm regen bij windsnelheden van gemiddeld 120 km/uur en windstoten tot 150 km/uur. Bovendien kunnen nabij het centrum tornado's ontwikkelen.
Verschillende meteorologische instituten gaven enkele maanden geleden al aan dat het Caribisch gebied een bijzonder actief hurricaneseizoen krijgt. Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gaat het seizoen ook langer duren dan normaal en is de kans groot dat er ook een aantal flinke stormen tussen zitten.
Het omslag van de nieuwste uitgave van het Weer wordt gesierd door een satellietopname van een hurricane. Weerman Reinier van den Berg gaat in deze uitgave uitvoerig in op hurricanes en het hurricaneseizoen.
Onderzoekers van de NOAA verwachten voor de hele periode tot 30 november zo'n 18 tot 21 tropische stormen, waarvan er vijf tot zeven het brengen tot "major hurricanes" (dat zijn zware hurricanes van minstens klasse 3). Het recordjaar is 1933 toen het Caribisch gebied 21 tropische stormen kreeg te verwerken. Mochten er meer dan 21 tropische stormen tot ontwikkeling komen dat schiet de tevoren vastgestelde namenlijst tekort. Iedere tropische storm krijgt een naam in volgorde van de letters van alfabeth. De eerste storm heeft een naam die begint met de letter a, de tweede met de letter b enz. De letters Q, X, Y en Z worden echter niet gebruikt omdat er weinig namen zijn die met deze letters beginnen. Mochten de namenlijst, die tevoren door de Wereld Meteorologische Organisatie is gemaakt, ontoereikend zijn zijn dan gaan de weerkundigen over op de letters van het Griekse alfabeth en krijgen de stormen namen als Alpha, Beta enz.
Het seizoen is dit jaar ook uitzonderlijk snel op gang gekomen, in de eerste helft van juli waren er al vijf hurricanes ontstaan, een nieuw record zo vroeg in het seizoen. Zowel de hurricanes Dennis als Emily bereikten klasse 4 op de schaal van de hurricanes en ook dat is in juli nog niet eerder gebeurd. Op 17 juli zijn rond het oog van Emily zelfs windsnelheden gemeten van bijna 250 km/uur. Daarmee was het bijna een klasse 5 hurricane, de hoogste klasse van de hurricane schaal. Emily, die half juli zuidelijk langs de ABC-eilanden, Jamaica en de Caymaneilanden trok, heeft vooral huisgehouden op het Mexicaanse schiereiland Yucatan, een bekend vakantieparadijs waar veel mensen zijn geëvacueerd. Daar zijn windsnelheden gemeten van 215 km/uur en viel binnen 24 uur 150 tot 200 mm regen. Daar nam de hurricane tijdelijk sterk af maar boven de Golf van Mexico kreeg Emily nieuwe energie en werden weer windsnelheden bereikt van meer dan 200 km/uur. Vervolgens trok Emily het vasteland van Mexico binnen waar de hurricane sterk in kracht afnam maar wel voor veel regen zorgde. Daarna richtte alle aandacht zich op Katrina die in de Verenigde Staten tot een enorme ramp heeft geleid.
Bron: KNMI

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.