Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bijvoetpollenpiek in aantocht

22 jul 2020
  •  
leestijd 2 minuten
pollen-543490_1280

pollen van dichtbij

© pixabay

Nu het graspollenseizoen op zijn einde loopt, is er een nieuwe pollenpiek in aantocht: namelijk die van de bijvoetpollen. Komende weken kan deze plant voor flink wat (lokale) hooikoortsklachten zorgen, iets wat veel patiënten niet weten. 

Heel wat hooikoortspatiënten ervaren in juli en augustus een toename van hooikoortsklachten. Dat kan door graspollen komen, maar bijvoetpollen is ook een waarschijnlijke kandidaat als veroorzaker van de klachten. Uit een eerder onderzoek van Wageningen University & Research en het LUMC bleek dat van de bijna 5000 mensen die getest waren op hooikoorts 23 procent positief getest was voor pollen van kruiden. Tien procent van de geteste mensen gaf aan ook voor bijvoet positief te zijn. De bijvoetplanten staan er momenteel goed bij. Ze hebben geen last gehad van de droogte en geprofiteerd van het warme voorjaar en de zeer warme junimaand. In juni viel er ook genoeg neerslag, wat het groeizaam weer maakte. 

Alsemambrosia is de volgende

Na de bloeiperiode van bijvoet hebben we nog een andere hooikoortsplant op de hooikoortsagenda staan: de alsemambrosia. Alsemambrosia is al jarenlang met een opmars bezig in Nederland. De pollenconcentratie is tot nu toe echter nog zeer laag gebleven. Ambrosiapollen is zeer allergeen, wat betekent dat je al bij een lage pollenconcentratie flinke hooikoortsklachten kunt krijgen als je er gevoelig voor bent.

Alsemambrosia gaat pas echt goed groeien als de dagen weer korter worden en als de temperaturen hoog zijn. Er worden nu al flinke planten aangetroffen, maar het eerste pollen wordt pas verwacht vanaf halverwege augustus. NatureToday raadt echter aan om de plant al voor deze in bloei komt te verwijderen. Maak ook een foto van de plant(en) en geef die door via waarneming.nl. Probeer bij het verwijderen contact met de huid te vermijden en zo minder risico te lopen om een allergie voor alsemambrosia te ontwikkelen.

Bron: NatureToday

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.