Vroege Vogels

Bijvoeren hoeft niet in Oostvaardersplassen

  •    •  
23-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Koniks in Oostvaardersplassen

© Fotograaf: djtepas

Staatsbosheer hoeft de grote grazende dieren in natuurgebied de Oostvaardersplassen in de winter niet bij te voeren. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland woensdag bepaald.

Rechtszaak

Stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen had een rechtszaak aangespannen. De club vindt dat Staatsbosbeheer verzuimt in zijn zorgplicht ten opzichte van de heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Wat de rechter betreft zijn de grazers echter wilde dieren, waarop het 'handen af-principe' van toepassing is. Dieren die onnodig lijden worden afgeschoten. Ook dit druist volgens de rechter niet in tegen de zorgplicht.

Gebied te klein

De Oostvaardersplassen strekken zich uit van Lelystad tot Almere en omvatten zo'n 5600 hectare. Het beleid van Staatsbosheer in het natuurgebied om zo min mogelijk in te grijpen, heeft de afgelopen jaren tot kritiek geleid. Niet alleen worden de dieren niet bijgevoerd, maar kadavers blijven ook liggen. Critici vinden dat het gebied te klein is voor alle grote grazers die er rondlopen. In de strenge winter van 2013 zouden ruim 1600 dieren zijn verhongerd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Anonymous
Anonymous25 feb. 2018 - 4:48

schrijf dit alleen aan die mensen die verantwoordelijk zijn voor dit dierenleedAls ik in bed lig ,gaan mijn gedachten naar de dieren in de Oostvaardersplassen Vooral als het koud is en als hét vriest.dan denk ik ,die mensen die daar verantwoordelijk voor zijn ,kunnen daar toch niet mee leven? Ik zou doodsbang zijn als ik zoiets op mijn geweten zou hebben. Je bent gewoon een dieren beul die dieren opsluit achter hekken en zorgt dat ze er niet uit kunnen om verder voedsel te zoeken. In Dierentuinen staan ook hekken maar daar krijgen ze eten.en in het wild zijn ze vrij en kunnen ze zelf eten zoeken. Moet je voorstellen dat je zelf dat paard of hert zou zijn. In en in triest.voor mij zijn de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn dierenbeulen die er lol in hebben als dieren mishandeld worden.(ondervoeding is ook mishandeling) Met het afschieten hebben ze ook al geen moeite ,nee want dan zeggen ze ,zo hoeven de dieren niet meer te lijden maar ze hebben van te voren al geleden.,dus ze moeten dubbel lijden. De dieren worden niet bijgevoerd en omdat ze daar broodmager van worden schieten jullie ze maar dood zo van “eigen schuld dikke bult,had je maar eten moeten vinden op die kale vlakten waar we julie hebben gedumpt.” Als hier in nederland iemand een paard heeft mishandeld staat de krant er vol mee en wordt die persoon gezocht want dat is misdadig maar jullie mishandelen dagelijks die dieren wat zijn jullie dan?.Ook komen er steeds meer dieren bij ,fijn voor jullie,( weer lekker afschieten. )Misschien is het een idee dat jullie zelf met je gezinnen gezellig op de Oostvaardersplassen gaan wonen.onder een paar takken of zo want beschutting is daar ook ver te zoeken.want als je denk dat je dat een ander aan kan doen((ook als is het een dier)dat moet je wel van steen zijn toch?wees een vent zou ik zeggen pak een tentje en probeer maar eens te overleven op een kale vlakte waar geen eten is .en moet sterven van honger en kou..Hoe kan je als mens daar mee leven.met het gevoel dat je elke dag weet dat die beesten vergaan van de honger en kou en dan zelf dood-leuk je lekker volproppen met eten en ‘avonds in een lekker warm bed stappen. Hoe hard moet je dan zijn en dan wetende dat daar buiten dieren staat die geen kant uit kunnen om voedsel te zoeken en wetende dat ze ook daarna nog afgeschoten worden.terwijl jullie ze gevangen houden.,arme dieren Sorry als deze mail verkeerd overkomt Maar honderden mensen hebben hier ook verdriet van. . Gr Mevr.van gorsel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.