Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bijvoeren heckrunderen niet langer nodig

23 mei 2019
  •  
leestijd 1 minuten
heckrund rengers

© heckrund, foto: rengers

De heckrunderen in de Oostvaardersplassen zijn weer voldoende op gewicht. Staatsbosbeheer gaat daarom het bijvoeren langzaam afbouwen, meldt de Provincie Flevoland. De runderen profiteren van het verse voorjaarsgras. Sinds maart werden de beesten bijgevoerd met hooi, maar dat blijft steeds meer liggen.

Score van conditie

De conditie van de heckrunderen wordt bepaald aan de hand van de zogeheten body condition score (BCS). Met Staatsbosbeheer is afgesproken om bij te voeren als ze een gemiddelde score hebben van 2,0 of lager. Bij de laatste inspectieronde met de dierenarts kwam de gemiddelde score uit op 2,5. Halverwege april was dat nog 1,7.

Ophef

Tot vorig jaar voerde Staatsbosbeheer het wild in het natuurgebied nooit bij, omdat de dieren zichzelf moesten kunnen redden. Nadat er heel veel ophef was ontstaan over grote aantal dode en stervende dieren is het beleid bijgesteld.
De paarden en de edelherten in het gebied verkeren eveneens in goede conditie. Honderden edelherten zijn deze winter afgeschoten om de populatie te verkleinen.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.