Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bijna honderd nieuwe vulkanen ontdekt op Antarctica

18 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
zuidpool.jpg
Geologen van de Universiteit van Edinburgh hebben 96 nieuwe vulkanen ontdekt op Antarctica. Met de 47 die al bekend waren vormt dit nu het grootste vulkaangebied ter wereld.
Het onzichtbare netwerk van onbekende vulkanen ligt verborgen onder een dikke plak ijs in West-Antarctica. Het gebied is groter dan wat voorheen gezien werd als het meest vulkaanrijke gebied, namelijk de Oost-Afrikaanse vulkanische kam.
De vulkanen zijn ontdekt door middel van een radar die dwars door het ijs kan kijken. De resultaten hiervan combineerde de onderzoekers met eerdere studies en satellietgegevens en zo werden de toppen ontdekt onder ijslagen van wel 4 km dik. Ze strekken zich uit over een gebied van 3500 kilometer en zijn tussen de 100 en 2850 meter hoog.
Antarctica vulkanen

© Geological Society of Londen, Van Wyck & de Vries et al.

Kaart met daarop de plaatsen van mogelijke vulkanen te zien. De regio toont West-Antarctica. De kleur van het rondje geeft de waarschijnlijkheid van een vulkaan aan. Bron: Geological Society, Van Wyck & de Vries et al.

Bedreiging?

Wanneer een van de vulkanen uitbarst, zal het ijs erboven smelten wat tot een stijgende zeespiegel kan leiden. Maar omdat de lavaspuwers zo goed verstopt liggen zullen ze niet direct voor een bedreiging zorgen.
Wel is het zo dat de hoeveelheid ijs die de vulkanen bedekken afneemt door de opwarming van de aarde. Dit kan er voor zorgen dat de druk op de vulkanen door het zware ijs minder wordt, waardoor de kans op een uitbarsting groeit. Zo meldt Aldus Paul Bingham, een van de auteurs van het artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift van The Geological Society.

Oog in het zeil houden

Volgens geoloog Paul Mason (Universiteit Utrecht, niet betrokken bij de studie) zijn de vulkanen een belangrijke ontdekking in een gebied dat – tot nu toe – altijd lastig was om te onderzoeken. “De resultaten zijn consistent met relatief jonge vulkanen. Dit betekent niet meteen dat ze allemaal actief zijn of dat snel worden, maar in de toekomst is het mogelijk.”
De onderzoekers zeggen zelf ook dat ze de vulkanen daarom goed in de gaten zullen houden.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.