Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijna helft afvaltransporten illegaal

  •  
20-04-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_105854.jpg

© haven

Vanuit de grote Europese zeehavens vinden vaak illegale transporten van afval plaats. Dat blijkt uit een controle in achttien zeehavens, waaronder die van Rotterdam. Dat heeft het ministerie van VROM woensdag bekendgemaakt.
In de achttien havens zijn in totaal 240 afvaltransporten gecontroleerd. Daarvan waren er 113 illegaal. In de havens van Amsterdam, Rotterdam en Moerdijk heeft de VROM-inspectie 33 afvaltransporten doorzocht. Vijftien daarvan hadden niet mogen plaatsvinden, veelal omdat de juiste vergunningen ontbraken. De ladingen zijn in de meeste gevallen teruggestuurd.
Bij de Europese controle werden bijvoorbeeld autowrakken aangetroffen die illegaal vanuit Ierland onderweg waren naar India. In Rotterdam vond de VROM-inspectie PVC-afval dat vanuit Portugal via de Nederlandse havenstad zonder vergunning naar de Filipijnen werd verscheept.
Bij de controles in maart zijn in de achtien zeehavens 3587 documenten gecontroleerd en 393 transporten, waaronder de 240 ladingen afval, onderzocht. Er zijn daarbij 55 zogenoemde tekortkomingen vastgesteld, zoals het ontbreken van de juiste papieren of onvolledig ingevulde documenten. In Nederland heeft de VROM-inspectie de controles uitgevoerd.
Volgens het ministerie van VROM blijkt uit de vele illegale transporten dat Europese samenwerking noodzakelijk is. Voor alle lidstaten gelden dezelfde regels, maar de handhaving is wel nationaal geregeld. Daarbij bestaan volgens VROM nog grote verschillen.
Greenpeace is geschokt over de vele illegale transporten. De milieuorganisatie maakt zich vooral zorgen over de grote stroom elektronische apparaten richting het oosten, waar deze worden gedumpt. Greenpeace pleit voor strengere controles op afvaltransporten. Bovendien zouden fabrikanten ervoor moeten zorgen dat hun afval niet ,,in een sloot in India'' belandt, aldus een woordvoerder van Greenpeace.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.