Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Bijna alle Nederlanders willen natuur als onderdeel van herstel'

  •  
21-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1163 keer bekeken
  •  
Plan Tureluur Pikgat - foto Andre Hannewijk

Natuurgebied Plan Tureluur aan de Oosterschelde

© Natuurmonumenten

Een overgrote meerderheid van 89% van de Nederlanders vindt dat uitbreiding van groen en natuur onderdeel moet zijn van de economische herstelplannen. Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Vogelbescherming Nederland heeft uitgevoerd.

Het onderzoek is vandaag  gepresenteerd tijdens het symposium ‘Basiskwaliteit Natuur, voorwaarde voor herstel!’ Volgens Vogelbescherming is de uitkomst van dit onderzoek een belangrijk signaal voor het toekomstig kabinet. 

Basiskwaliteit natuur

Onderzoeksbureau Motivaction heeft de afgelopen weken in opdracht van Vogelbescherming Nederland onderzocht hoe Nederlanders denken over herstel van natuur en groen. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het online symposium over Basiskwaliteit Natuur dat vandaag plaatsvindt. Basiskwaliteit Natuur richt zich op een breed natuurherstel waarbij milieufactoren als waterpeil, stikstof en bestrijdingsmiddelen worden aangepakt en de inrichting van het landschap en het beheer wordt verbeterd. Daarbij beperkt Basiskwaliteit Natuur zich niet tot de natuurgebieden maar richt het zich juist op het overgrote deel van ons land waar natuur geen primaire functie is, zoals het agrarisch gebied en steden en dorpen. Volgens Vogelbescherming kan alleen met zo’n aanpak de dramatische achteruitgang van algemene soorten vogels, insecten en wilde planten stoppen.   

Zorg over afname planten en dieren

Twee op de drie Nederlanders maakt zich zorgen over de afname van planten en dieren in ons land. Vooral de afname van insecten baart velen zorgen. Ook vrezen velen verder verlies aan natuur door de ruimtelijke plannen voor de toekomst van ons land. Groen in de eigen wijk wordt door een groot deel van de bevolking (84%), zeer belangrijk gevonden. Minder dan 40% is tevreden over het aandeel groen in de wijk. Een meerderheid ziet graag uitbreiding van natuur in de buurt. Toename van meer groen mag overigens niet ten koste gaan van voorzieningen als parkeerplaatsen. 

Natuurherstel goed voor economie

Het onderzoek laat zien dat het draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor investeren in natuurherstel zeer groot is. Niet alleen geven bijna negen van de tien mensen aan dat het economisch herstel gecombineerd moet worden met natuur, ook is driekwart van de bevolking er van overtuigd dat verbetering van de natuur bijdraagt aan economisch herstel. Provincies zouden meer moeten investeren in streekeigen landschapselementen als houtwallen, heggen en sloten.

Handen uit de mouwen

Een meerderheid van de mensen vindt dat de buurt betrokken moet worden bij inrichting en beheer van het groen in de wijk. Een deel van de respondenten geeft aan daarbij graag zelf de handen uit de mouwen te willen steken, anderen denken liever actief mee. Voor nieuwe stadswijken vindt de helft van de mensen dat specifieke eisen op het gebied van natuur vereist moeten worden.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.