NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bijna 500 varkenshouders gestopt in een jaar

20 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Varkens_pixabay

© Pixabay

Bijna vijfhonderd varkenshouders zijn de afgelopen twaalf maanden gestopt. Dat komt onder meer doordat boeren gebruik maakten van de stoppersregeling die tot 2019 liep, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De varkensstapel kromp in een jaar tijd met 1,2 procent naar 12 miljoen varkens. Dat de veestapel minder snel afneemt dan het aantal bedrijven betekent dat er meer varkens worden gehouden op de overgebleven varkenshouderijen. Het gemiddeld aantal dieren per bedrijf nam in twintig jaar toe van 900 naar 3400 varkens.

Doel

Begin dit jaar stelde het kabinet zich tot doel om het aantal varkens in Nederland met 7 tot 10 procent terug te dringen, wat neerkomt op circa 1 miljoen varkens. Daar werd 180 miljoen euro voor uitgetrokken door landbouwminister Carola Schouten.

Op 1 april 2020 telde Nederland 3,8 miljoen runderen, bijna 1 procent meer dan vorig jaar. Ook het aantal melkgeiten nam toe. De melkgeitenstapel groeide met 4 procent naar 476.000 dieren. Het aantal schapen, exclusief lammeren, daalde met bijna 6 procent naar bijna 550.000.

Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.