Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijna 29 Jaar Vroege Vogels

  •  
10-06-2005
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_115052.jpg
Vroege Vogels werd al uitgezonden toen de VARA nog geen uitroepteken had, maar een haan als logo. Dat was eind jaren zeventig, de tijd dat radio nog zwart-wit was.
Vroege Vogels is het natuur- & milieuprogramma van VARA Radio. Elke zondagochtend tussen acht en tien uur worden een half miljoen Nederlanders wakker met geluiden van fluitende vogels, krakende takken, burlende edelherten, ruisende bomen, knisperend grind, demonstrerende milieumensen, ronkende vliegtuigmotoren en klassieke muziek.
De allereerste Vroege Vogels was op 25 juni 1978. Het begon als een zomerserie die het gat opvulde, dat ontstond toen Bert Garthoff met pensioen ging. Garthoff had vanaf 1955 het natuurprogramma Weer Of Geen Weer gemaakt. En daarmee was de traditie gestart dat de VARA de zondagmorgen groen begon. Vroege Vogels werd in dat eerste jaar gemaakt door Wim Hoogendoorn en Hilda Winninghoff , samen met columnist Egbert van Keulen , enkele weermannen en verslaggevers Peter van Ingen en Henk van Stipriaan.

Ook de tijd vliegt...

Een paar jaar later, in 1982 was het team veranderd en waren al een paar mensen aanwezig die ook nu nog meewerken. Vroege Vogels werd in die tijd uitgezonden op de zender Hilversum 1. Er was op zondag nog geen reclame op de radio (en ook niet op tv). En het programma begon, en eindigde een half uur eerder dan u nu gewend bent. Het waren toen Vroeger Vogels.
In het knipsel uit de VARA-gids ziet u een tekeningetje van de toenmalige VARA-haan.

Radio in zwart-wit

Een van de eerste (inderdaad: zwart-wit) foto's van het hele team is van circa 1982. Gemaakt door VARA Fotograaf Ernst Nieuwenhuis. Er waren toen al de nodige veranderingen geweest in het team. Van links naar rechts: Midas Dekkers , Carla van Lingen , Joost Huijsing , Ingrid Timmer (zittend), Hilda Winninghoff , Theo Richel , Wim Hoogendoorn (zittend) en Nico de Haan.
Na het overlijden van Wim Hoogendoorn nam Letty Kosterman de presentatie over en Jan Stoeckart koos sindsdien de muziek uit. In 1985 werd het Vroege Vogels-team weer drastisch gewijzigd. Ivo de Wijs kwam erbij voor de presentatie en voor het schrijven van de teksten en de verzen die vanaf dat moment een wezenlijk onderdeel van het programma vormen. Carla van Lingen en Joost Huijsing bepalen vanaf datzelfde jaar de samenstelling van Vroege Vogels.

Vroege Vogels - Nu In Kleur

Anno 1996 hadden en de makers een kleurtje gekregen (en sommigen grijze haren). Van links naar rechts: Adrienne van de Nieuwegiessen, Noor Kamerbeek , Henny Radstaak , Joost Huijsing (liggend), Midas Dekkers (staand), Inge Diepman , Carla van Lingen , Ivo de Wijs .
Maar ook daarna zijn er transfers geweest. Inge Diepman vertrok naar de VARA-televisie, haar plek achter de microfoon werd ingenomen door Margreet Reijntjes . Die in 2003 haar plaats afstond aan Karin van den Boogaert . De centrale rol op het kantoor is toebedeeld geweest aan een hele serie vrouwen. Van Ingrid Timmer, Vlasta van Pelt, Marijke Jonker, Adrienne van de Nieuwegiessen, Lucia Ferron, Annemiek de Waard en Nel van Zijderveld tot de huidige spil van de redactie Karin Kooyman .

Het jaar 2000

Het team van 2000 staat hier voor de poort van Kasteel Groeneveld: v.l.n.r. staan Henny Radstaak , Rob Buiter , Noor Kamerbeek , Joost Huijsing , Ivo de Wijs , Midas Dekkers en Carla van Lingen . Op de voorgrond Annemiek de Waard met haar hond Pepita en Margreet Reijntjes .
Een beschrijving van de redactieleden anno 2005 staat in de rubriek 'Over de makers' . Uitgevlogen vogels staan in 'Vroegere Vogels' .
Met 25 jaar ben je als mens net meerderjarig, maar als radio- of televisie-programma ben je na zo'n tijd al meer dan bejaard. Vroege Vogels is dus stokoud, maar tegelijkertijd ook springlevend. Het is nog steeds het best beluisterde programma op Radio 1. Alleen de nieuwsbulletins scoren hoger in de luisterdichtheidsmetingen.

25 Jaar

V.l.n.r. op de achterste rij: Hester van Santen, Joost Huijsing , Karin van den Boogaert , Midas Dekkers , Nel van Zijderveld, Maarten Vermee , Margreet Reijntjes . Voor: Henny Radstaak , Ivo de Wijs , Carla van Lingen en Rob Buiter . Noor Kamerbeek was afwezig.
Zo zagen de redactieleden er aan de vooravond van het 25-jarig bestaan uit. Een foto van Leendert Jansen in een van de laatste stukjes groen op het bedrijventerrein in Hilversum dat vroeger Omroepkwartier werd genoemd. Er was daar indertijd nog veel onbebouwde grond die verwilderde of als tuin werd onderhouden. Toen de planten en bomen moesten wijken voor nieuwbouw en parkeerplaatsen werd de naam Omroepkwartier gewijzigd in Media Park (sic).

2007

Het is weer bijna vier jaar later en in die tijd is er het nodige veranderd in de redactie. Ivo de Wijs , Karin van den Boogaert , Midas Dekkers  en Noor Kamerbeek namen afscheid, Frank van Pamelen kwam en ging. Rénald Ruiter keerde na zestien jaar weer terug in het vogelnest. Jeannette Parramore kwam de vrouwelijke stem in de verslaggeving versterken. Judith Kruisselbrink was anderhalf jaar bueauredacteur tot zij werd opgevolgd door Manja Remmerswaal. Karin Kooyman is al weer jaren redactie-assistent en op 21 januari 2007 namen Menno Bentveld en Andrea van Pol de presentatie over.
Op de foto v.l.n.r. Menno Bentveld , Rob Buiter , Henny Radstaak , Joost Huijsing , Carla van Lingen , Manja Remmerswaal, Andrea van Pol , Rénald Ruiter , Jeannette Parramore , Karin Kooyman , Bram van der Wielen.

Spin-offs

In de geschiedenis van Vroege Vogels komen spin-offs voor: artikelen, acties en publicaties die soms een heel eigen leven gingen leiden. We noemen er een paar:
- het tv-zusje dat begin jaren negentig werd gepresenteerd door Hanneke Kappen
- het Vroege Vogelsblad
- de Natuurkalender
- de actie Bomen Voor Koeien
- de cd-serie Vroege Vogelzang
- het Vroege Vogelspad
- een aanzienlijke serie boeken
- de Vroege Vogels vogelkijkhut
- de reis van Buys & Ballot
- het Vroege Vogels-eiland in Polen
(laatst gewijzigd april 2007)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.