Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bij kikkert op van cafeïne

  •  
08-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bijeeeeeee.jpg
Een kopje koffie is goed voor de bij: zijn geheugen wordt er beter van.
Onderzoekers kwamen erachter dat, wanneer bijen nectar nemen van koffieplanten, sneller de geur van een bloem kunnen herinneren. Vaak wel drie keer zo snel.
Betere bestuiving
Bijen vliegen in hoog tempo van bloem naar bloem, dus het is erg moeilijk voor hen om van elke bloem de eigenschappen te onthouden. Bijen die nectar met daarin cafeïne hebben genuttigd, zijn tegelijkertijd afgeladen met pollen van de plant die de nectar maakte en de bijen zoeken vervolgens naar andere koffieplanten om nog meer nectar te vinden. Dit leidt tot een betere bestuiving.
Verbaasd
De meeste insecten blijven uit de buurt van cafeïne omdat ze het erg bitter vinden. Daarom waren de onderzoekers verbaasd dat de bij het wel gewoon tot zich neemt. Waarschijnlijk is de concentratie cafeïne zo laag in de nectar dat de bij het niet kan proeven. De concentratie is echter wel hoog genoeg dat het gedrag van hem wordt beïnvloed.  
Bron: Sciëntas.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.