Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bijgevoerde koolmees krijgt langere snavel

20 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Koolmezen

© Links: koolmees met langere snavel, rechts: gemiddelde koolmees, fotograaf: Dennis van de Water

Een kleine millimeter, dat is de groei van de snavel bij de Engelse koolmees die de geslaagd vogels van de minder succesvolle onderscheidt. Door genetisch onderzoek kwam een team van het Nederlands Instituut voor Ecologie, Wageningen University en vier Britse universiteiten deze ‘evolutie in actie’ op het spoor. De onderzoekers denken dat vogels voeren, tuinhobby nummer 1 in Engeland, de oorzaak is.  

Bijvoer cultuur Engeland

In meer dan de helft van de Engelse tuinen vind je vogelvoer en de mensen geven er wel twee keer zo veel aan uit in vergelijking met de rest van Europa. Veel van het aangeboden vogelvoedsel zit in een plastic buis met alleen een opening voor de snavel.

Op grote schaal voeren

Een gemiddelde Nederlandse koolmees lijkt sprekend op een Engelse. Alleen de snavel van de Engelse koolmees is langer. In Engeland voeren ze namelijk al een eeuw de vogels op grote schaal bij in de winter. Het gevolg is hoogst waarschijnlijk dat koolmezen met een net wat langere snavel beter bij het voer kunnen. Met zendertjes wisten de onderzoekers vast te stellen dat Engelse vogels met een langere snavel ook daadwerkelijk vaker een voederplaats bezoeken. De vogels met langere snavels binnen Engeland hebben meer succes: ze krijgen meer jongen. 

Gezichtsgenen

De stukjes DNA die bij de Britse vogels door evolutie veranderd zijn, blijken sterk overeen te komen met menselijke genen die de vorm van het gezicht bepalen. Ook lijken ze op de genen die gelinkt zijn aan de snavelvorm van darwinvinken. De darwinvinken vormen een van de bekendste voorbeelden van aanpassing aan de natuurlijke omgeving: voor elk soort voedsel een eigen type snavel. 
Bron: NIOO-KNAW, Wageningen University & Research  

Meer over:

voeren, koolmees

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Liset Karman
Liset Karman21 okt 2017 - 6:56

Een link naar het wetenschappelijk onderzoek was wel prettig geweest. Kan dat nog?
Bij voorbaat dank.
mvg
Liset Karman
Huismus Bescherming Nederland