Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijensterfte op netvlies minister-president

  •  
12-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bijenhotel-pvdd-20120907-3_klein.jpg
Tweede Kamerlid Esther Ouwehand heeft zaterdag 7 september samen met imker Pim Lemmers (Heemstede) een bijenhotel geplaatst aan de Hofvijver, pal voor het raam van de (toekomstig) minister-president. Daarmee heeft de Partij voor de Dieren het belang van de bij direct in het zicht gebracht van “Het Torentje”. Wegkijken van de zorgwekkende problematiek van de bijensterfte wordt zo een stuk moeilijker voor de huidige minister-president en zijn opvolger.
Bij in nood
De bij is cruciaal voor onze voedselvoorziening en de biodiversiteit maar zijn voortbestaan staat wereldwijd onder druk. Door het verdwijnen van voedsel en nestgelegenheid en het hoge gebruik van landbouwgif is er al jaren sprake van zeer hoge sterfte onder bijen. In Nederland wordt meer dan de helft van de wilde bijensoorten met uitsterven bedreigd. Ons land staat in de top 3 van de landen waar de meeste chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Biodiversiteit beschermen

Esther Ouwehand: “Het Torentje heeft weinig aandacht voor de bescherming van de biodiversiteit. Dit terwijl het uitsterven van de bij veel grotere gevolgen zal hebben dan de financiële crisis waar alle aandacht naar toe gaat. We kunnen het ons niet veroorloven om de crises op het gebied van biodiversiteit, klimaat en voedsel nog langer te negeren. Door een bijenhotel in het zichtveld van onze minister-president te bouwen, wordt hij met de neus op de feiten gedrukt. Het wordt tijd dat de leider van ons land het belang van de bij serieus gaat nemen.”
Neonicotinoïden
Onderzoeken van internationaal gerenommeerde wetenschappers tonen aan dat er verband is tussen bijensterfte en het gebruik van neonicotinoïden, een zeer giftig bestrijdingsmiddel. Plantenzaden worden in dit gif ondergedompeld, zodat de plant in zijn geheel giftig wordt. Hoewel overal in de wereld wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen van dit bestrijdingsmiddel voor de bij en de volksgezondheid, wordt dit gif nog volop gebruikt in Nederland.
Belangrijk voor voedsel
Bijensterfte kan zeer ernstige gevolgen hebben. Imkers zoals Lemmers wijzen erop dat een derde van al het voedsel in de wereld afhankelijk is van bestuiving door dieren. In 80 procent van de gevallen vindt die bestuiving plaats door bijen. Ook in de vrije natuur zijn bijna alle planten afhankelijk van bestuivers als de bij. In Nederland komen nog ongeveer 350 wilde bijensoorten voor. Hiervan zijn er 188 met uitsterven bedreigd. Ook verontrustend is de sterfte onder honingbijen met meer dan 30 procent.

Verbod op gif

De Partij voor de Dieren vindt dat het voorzorgsbeginsel moet worden toegepast en wil per direct een verbod om het gevaarlijke landbouwgif. Pim Lemmers trekt met zijn bijen door Nederland om tijdens het Jaar van de Bij extra aandacht voor de bij te vragen en mensen bewust te maken van het nut van deze belangrijke bestuiver. De imker hoopt dat het belang van de bij met deze actie ook eindelijk eens doordringt tot het Torentje.  
Bron: Partij voor de Dieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.