Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bijenoorlog, miniatuurBiesbosch en alle overige onderwerpen

  •  
29-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
honingbij_5ec583ad8d389_large

© Fotograaf: ikjelle

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 29 augustus 2021 terug op de volgende startpunten:

00:24:45 - Ruiende vogels en visarend 
00:32:30 - De Nieuwe Dordtse Biesbosch gevat in gedichten
00:53:30 - Op pad met boswachter Harm Blom
01:24:50 - Op pad met boswachter Thomas van der Es
01:49:30 - Recreatie in de Biesbosch
02:08:35 - Bijenoorlog in de Biesbosch
02:17:20 - Boswachter Thomas van der Es over de zandhommel
02:23:48 - Muziek van Jeroen Kant in de Biesbosch
02:32:55 - Miniatuur Biesbosch

Honingbijen in en rond de Biesbosch

In de Biesbosch zijn ze helemaal klaar met de vele duizenden honingbijenkasten, die rondom het gebied staan. De laatste jaren is het aantal volkeren enorm gegroeid. Uit nieuw onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten blijkt dat wilde bijen in het gebied worden weggeconcurreerd door de vele honingbijen. Het rapport is onlangs aangeboden aan de provincie Zuid-Holland en heeft ook geleid tot Kamervragen. De provincie heeft een onderzoek ingesteld. In Vroege Vogels vertelt hoofdonderzoeker Theo Zeegers wat er aan de hand is.

Het rapport is hier te lezen.
Lees ook het artikel op NPO Radio 1: Er heerst een bijenoorlog in de Biesbosch

Klein Biesbosch

Op het museumeiland van het Biesboschmuseum is een miniatuurversie te vinden van het Nationale Park. Een soort klein Biesbosch. Museumdirecteur Peter van Beek leidt Menno rond in het gebied, dat nu een beschermd Natura 2000 gebied is, maar vroeger een soort proeftuin was voor de Nederlandse waterbouwsector. Lokale ondernemers als de heren Bos en Kalis hebben in dit gebied het baggeren ongeveer uitgevonden.

De Nieuwe Dordtse Biesbosch gevat in gedichten

Het is een van de nieuwste stukken van de Biesbosch: de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Maar hoe nieuw het ook is, plant en dier wist het meteen te vinden. Van paardenbijter tot zwanenbloem en van lepelaar tot geoorde fuut, ze waren er binnen een jaar. Om al dat moois met anderen te delen maakten dichter Marieke van Leeuwen en kunstenaar Miriam Scha een dichtbundel over dit gebied.

Marieke van Leeuwen en Miriam Scha wonen beiden in Dordrecht en zodra het gebied werd aangelegd trokken zij er door heen. Speurend naar nieuwe soorten en mooie taferelen. Het mondde uit in een gedichtenbundel: Poëtisch beeld, de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Een bundel met zeventien hele diverse dier en plant portretten, die samen met de gebiedsinformatie een interessante en vernieuwende kijk op natuur geven.
2 Marieke van Leeuwen (r) en Miriam Scha (l)

Muziek in de Biesbosch

Al anderhalf jaar verblijft singer/songwriterJeroen Kant met zijn bootje Armadillo in de Biesbosch. Niet alleen om rust te zoeken, maar ook om inspiratie op te doen voor zijn nieuwe album ‘Water’. Het resultaat is een plaat vol gelaagde vocalen en geluiden uit de natuur: een ode aan de Biesbosch.
Jeroen Kant

Jeroen Kant op zijn boot Armadillo

© Jeannette Parramore

Meer over:

biesbosch, bijenoorlog, bij,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar