Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijenkenners Utrecht en Wageningen geprikkeld

  •  
14-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bijen_08.jpg
Alleen de varroamijt is verantwoordelijk voor de massale bijensterfte die de laatste jaren optreedt. Utrechtse wetenschappers die beweren dat de volken bezwijken aan het bestrijdingsmiddel imidacloprid, hebben het mis.
Dat stelt bijendeskundige Tjeerd Blacquière van de Wageningen Universiteit. De wetenschapper reageert geprikkeld op uitspraken die twee weken geleden door 'Utrecht' zijn gedaan. Volgens Blacquière is het te makkelijk om aan te nemen dat er een nieuwe ziekte of plaag is opgedoken die veroorzaakt wordt door insecticiden. ,,Dat is voor de imkers ook makkelijk, want dan hebben ze tenminste niets fout gedaan.''
De Wageningse deskundige blijft de aloude varroa aanwijzen als schuldige. Volgens hem zijn imkers niet voldoende geschoold om deze uiterst lastige plaag afdoende te bestrijden.
Volgens de wetenschappers van de Universiteit Utrecht wordt er de laatste jaren zeer soepel omgegaan met imidacloprid, een bestrijdingsmiddel voor groenten als boerenkool en prei. Dit middel verstoort het navigatievermogen van bijen, die daardoor de korf niet meer kunnen vinden. De Utrechters pleiten voor een verbod, zoals dat al in Duitsland, Slovenië en Italië zou gelden.
Blacquière bestrijdt dat zo'n verbod waar dan ook bestaat. Ook zijn er volgens hem 'best goede trucs' om de varroamijt aan te pakken. De Wageningse universiteit heeft volgens hem bij het ministerie van LNV een voorstel voor meer scholing en voorlichting ingediend.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.