Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Bijenkasten op heide zorgen voor minder vliegende insecten'

7 apr 2021
  •  
leestijd 1 minuten
Capensis queen 2 (1)

De seksuele bijenkoningin omringd door haar aseksuele werkers

© Benjamin Oldroyd/University of Sydney

In de buurt van bijenkasten op heidevelden vliegen beduidend minder insecten. Dat komt doordat de honingbijen om voedsel concurreren met de vliegende insecten. Aangezien het in heel Europa en ook in Nederland slecht gaat met de insecten, is het de vraag of het wel een goed idee is om bijenkasten op de bloeiende heide toe te staan.

Hoeveelheid insecten hangt sterk samen met aanwezigheid bijenkast

Dat stelt EIS Kenniscentrum Insecten, dat in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf onderzoek heeft gedaan naar de invloed van bijen op andere wilde bestuivers. De onderzoekers hebben daarvoor op drie heideterreinen van Defensie bijen en insecten geteld op verschillende afstanden van de kasten. Het is volgens EIS duidelijk gebleken dat de hoeveelheid insecten op de hei sterk samenhangt met de aanwezigheid van bijenkasten.

In de nazomer bloeit de heide volop. Traditiegetrouw plaatsen imkers dan hun kasten op heidevelden. Toen een paar jaar geleden bleek dat het aantal insecten in Nederland zeer sterk was afgenomen, zijn diverse onderzoeken gestart. Insecten zijn namelijk heel belangrijk voor de natuur, omdat zij planten en bloemen bestuiven en zelf een voedingsbron zijn voor andere dieren. Zonder insecten kan er geen ecosysteem bestaan, zeggen wetenschappers.

Richtlijn opgesteld

De onderzoekers van EIS hebben een richtlijn opgesteld voor beheerders van heideterreinen. "Terreineigenaren die honingbijkasten willen toelaten moeten zichzelf de vraag stellen in welke mate zij negatieve effecten accepteren", aldus EIS. Volgens de strengste regels voor natuurgebieden zouden vliegende insecten geen concurrentie mogen ondervinden.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar