Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijenhouders protesteren tegen gentech-proefvelden

  •  
22-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bijen_05.jpg
Greenpeace heeft maandag 18 februari bezwaar ingediend tegen vergunningen voor veldproeven met gentechmaïs van Monsanto en Pioneer. Het Ministerie van VROM wil vergunningen verlenen aan deze twee gentech-giganten om ieder op vijf verschillende plekken in Nederland in het open veld te experimenteren met gentechmaïs.
In de bezwaarprocedure wordt samengewerkt met een groot aantal bijenhouders, Natuur en Milieu Flevoland, IVN Flevoland en biologische boeren.
Greenpeace is tegen de proeven omdat ze een gevaar kunnen betekenen voor het milieu. Door de wind verspreiden de stuifmeelkorrels zich naar naastgelegen velden met natuurlijke maïs. Als er eenmaal gentech-vervuiling optreedt kan dit niet meer worden teruggedraaid.
Gentech op je boterham
Ook bijenhouders worden bedreigd door de gentechproefvelden. De bijen verzamelen stuifmeelkorrels en nectar. Met name de stuifmeelkorrels van de maïsplanten nemen ze mee naar hun bijenkast, waar het dient als voedsel voor larven en jonge bijen. Op deze manier raakt de honing van imkers vervuild met de gentechstuifmeelkorrels. De gevolgen voor de bijen zijn nog onbekend, maar de consument zit met gentech-vervuilde honing op z’n boterham!
Alles dood behalve de maïs
De maïs van Monsanto en Pioneer is genetisch zo versleuteld dat het gewas bestand is tegen onkruidbestrijdingsmiddelen, die door Monsanto en Pioneer zelf geproduceerd worden. Onkruid in de omgeving van de plant gaat dood.
Dit soort herbicide-resistente gentechgewassen zijn bedoeld voor grootschalige, intensieve landbouw, ofwel monoculturen. Eigenlijk hoort zo’n gewas dus helemaal niet thuis in de Nederlandse landbouw met zijn veel kleinere, divers bebouwde akkers. Toch laat het Ministerie van VROM deze proeven toe. Het Ministerie heeft geen duurzame Nederlandse landbouw voor ogen.
Omstreden maïs van Monsanto
De maïssoort waarmee Monsanto op de Nederlandse akkers wil gaan experimenteren, is toch al erg omstreden. Vorig jaar nog bracht het onafhankelijke wetenschappelijke instituut CRIIGEN een onderzoek naar buiten over deze maïs.
Het instituut had eerder uitgevoerd – maar nooit publiek gemaakt - onderzoek waarin proefratten 90 dagen deze NK603 maïs te eten kregen nog eens kritisch tegen het licht gehouden. Het blijkt dat de lever, nieren, hersenen en hart van de proefdieren schade hebben opgelopen. CRIIGEN komt tot de conclusie dat deze maïs niet op het veld thuishoort, omdat dit mogelijk een bedreiging voor gezond voedsel en veevoer zou betekenen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor