NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Bijengif' in aardappelteelt verboden

27 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
3a3f84bdc9.jpg

© Fotograaf: riana5

Het 'bijengif' potatoprid, met het giftige bestrijdingsmiddel imidacloprid, is vanaf 1 januari verboden in de aardappelteelt. Dit heeft toezichthouder op bestrijdingsmiddelen Ctgb besloten, naar aanleiding van het bezwaarschrift van Natuur & Milieu en Greenpeace. Via de rechter hebben de milieuorganisaties deze uitspraak afgedwongen.
Insecticide
Het gif wordt gebruikt tegen luizen in de aardappelteelt, maar is slecht voor andere dieren zoals bijen. ,,Dit verbod is goed nieuws voor de bijen. De bijensterfte neemt toe door het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Daarom pleiten wij voor een verbod hierop. Hoe eerder deze middelen verboden zijn, hoe beter,’ aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.
Het Ctgb heeft aan een aantal middelen met imidacloprid die in de glastuinbouw worden gebruikt, extra eisen gesteld. Zo moeten glastuinders hun afvalwater voor 99,5 procent kunnen zuiveren.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.