Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bijenbevruchtingsstation Vlieland

30 aug 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Carnica bij
Koninginnen van de carnica-bij worden door hun imkers naar het bijenbevruchtingsstation op Vlieland gestuurd. Hier worden ze bevrucht door een raszuivere mannetje, een carnica-dar. Zo behoudt het bijenvolk van de imker zijn zachtaardige karakter.

Lieve bijen

De carnica-bij is een heel zachtaardige bij. In een dichtbevolkt land als Nederland is dat fijn, want met zachtaardige bijen is het goed samenleven. Om dit bijenras zo zachtaardig te houden, is het belangrijk dat de bijen raszuiver blijven. Op het moment dat de bijenrassen gemengd worden, krijg je gemene tot zeer gemene bijen.

Bevruchtingsstation

Daarom kunnen imkers vanuit heel Nederland twee keer per jaar hun bijenkoninginnen plus een klein volkje naar Vlieland sturen. Omdat het eiland zo ver van de vaste wal ligt, is hier het carnicakoninginnenbijenbevruchtingsstation gevestigd. Imker Jan den Ouden heeft raszuivere carnica-volken, waarvan de darren (de mannetjes) als een soort vliegende dekhengsten dienst doen.

Bijenparing

Op Vlieland worden de kastjes met koningin en klein volkje in een weitje. Als de koninginnen een week oud zijn én het is lekker weer, gaan ze vliegen en paren met de raszuivere Vlielandse darren van imker Jan die ook in het weitje wonen. De paring vindt plaats in de lucht en wordt de bruidsvlucht genoemd. Koninginnen kunnen wel 10 tot 25 keer worden bevrucht, door allemaal andere mannen. Dat paren kan in een of twee uur gepiept zijn. Daarna gaat de koningin meteen terug naar haar eigen kastje en daar begint ze met eitjes leggen.
De koningin doet de rest van haar leven met al dat sperma, dat ze opslaat in haar lichaam. Een goeie bij kan daar wel drie tot vier jaar mee doen, een mindere bij is na een halfjaar al door haar voorraad heen. De darren overigens vallen dood neer na de paring.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.