Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijen zitten er warmpjes bij

  •  
14-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bijen1.jpg

© Fotograaf: Luukie Fotograaf: Ed van den Engel

In een bijennest kunnen duizenden bijen leven. Een ingewikkelde leefgemeenschap waarbij de juiste temperatuur cruciaal is.
Te koud
In de winter mag de temperatuur in het nest nog een beetje schommelen, zo tussen de 20 en 36 graden. Maar als het te koud wordt, grijpen de bijen in. Ze eten honing uit hun voorraad en gebruiken deze extra energie om hun vliegspieren te laten vibreren. Op deze manier wordt veel lichaamswarmte verspreid en stijgt de temperatuur in het nest.
Waaieren
In de zomer is oververhitting juist een gevaar. Vooral de larven van de honingbij zijn erg kieskeurig: ze houden van een constante 35 graden. Maar op een warme zomerdag kan de temperatuur snel te hoog worden. Dan stelt een groepje werkbijen zich bij de ingang op en waaieren met hun vleugels de warme, vochtige lucht naar buiten.
Water
Als de temperatuur dan nog te hoog is, gaan bijen op zoek naar water. Het water wordt naar het nest gebracht en door de bijen gewaaierd en langs de tong gegleden. Hierdoor verdampt het water en zakt de temperatuur.
Bron: Overleven in de natuur, David Attenborough
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor