Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Bijen kunnen worden ingezet om corona op te sporen'

4 mei 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2595 keer bekeken
albert_de_wilde_andrena_barbilabris208_03b_fe

Vrouw witbaardzandbij, Andrea barbilabris

© Albert de Wilde

Bijen kunnen worden getraind om corona te herkennen en zo de besmetting ermee te signaleren. Ze kunnen misschien ook echt worden ingezet om de diagnose te helpen stellen, hetgeen met name in arme landen een uitkomst zou kunnen zijn. Dat zegt Wageningen Bioveterinary Research, dat samen met de Université Paul Sabatier in Toulouse en startup InsectSense al de eerste stappen heeft gezet op weg naar de inzet van bijen in de strijd tegen het virus.

Bijen kunnen erg goed ruiken, een bloem signaleren ze al van kilometers afstand. In Lelystad werd met 150 van deze diertjes onderzocht of ze snel getraind konden worden om met SARS-CoV-2 ofwel corona geïnfecteerde monsters te ontdekken. Die monsters werden gewoon afgenomen met een wattenstaafje.

Suikerbeloning

"Elke keer dat de bijen werden blootgesteld aan de geur van een geïnfecteerd monster ontvingen ze een suikerwaterbeloning. De bijen staken hun tong uit om het suikerwater op te vangen. Door deze actie meerdere keren te herhalen, associeerden de bijen de suikerbeloning met de geur en begonnen ze hun tong uit te steken voor de geur alleen, zonder beloning." Het uitsteken van de tong kan worden vastgesteld met een biosensor, die ook al ontwikkeld is.

Volgens de onderzoekers heeft de methode "de potentie om zeer betrouwbaar te zijn", doordat er per diagnose gewerkt wordt met drie tot vijf bijen. Exacte slagingspercentages kunnen ze nog niet geven.

Goedkoop

Bijen zijn nog steeds wereldwijd te vinden, aldus de onderzoekers, en zijn een paar keer te gebruiken als coronaspeurder. Daarna kunnen ze worden vrijgelaten. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de bijen na hun 'werk' virusdeeltjes verder brengen, maar ook dat wordt voor alle zekerheid nog wel verder onderzocht.

Behalve bijen zijn er dus apparaten nodig om bijen te trainen, om getrainde bijen in onder te brengen en de biosensor om het uitsteken van de tongetjes te registreren. De bijentests worden volgens de onderzoekers "al in de beginfase veel goedkoper dan de huidige tests en systemen", doordat de benodigde machines eenvoudig zijn en de testuitslag direct af te lezen is.

Bron: ANP

Meer over:

corona, bij

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Kitty Langenfeld
Kitty Langenfeld6 mei 2021 - 12:00

Volgens mij hebben bijen wel een korte termijngeheugen voor geur. Zijn bijen in het verleden niet ook al eens getraind in het opsporen van drugs ? Ze bleken vele malen beter/ gevoeliger te kunnen ruiken als daarvoor getrainde drugshonden..! Maar waren helaas na 3 dagen hun geurtraining alweer vergeten. Zonde van het trainingswerk. Los daarvan: ik zou zelf de bijen hier nooit voor willen in zetten. Laat ze fijn in de natuur onze bloemen en gewassen bestuiven!. Het zijn insecten met zeer indrukwekkend complex onderling afgestemd gedrag en ook met de omgeving. Moeten wij ze zo nodig alweer gebruiken voor menselijk belangen.

juncus
juncus5 mei 2021 - 11:35

Topidee! Direct invoeren maar.

ec.vriesman
ec.vriesman5 mei 2021 - 10:39

En er zijn al zo weinig bijen? Vanmorgen heeft de gemeente het gras hier weer gemaaid! Arme bijen.

Theo Huitema
Theo Huitema4 mei 2021 - 14:59

mooie foto