Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijen kijken

  •  
11-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
Slobkousbij

© Slobkousbij. Fotograaf: ikjelle

Het valt nog niet mee om wilde bijen te determineren: ze zijn vaak klein of lijken erg op elkaar. Bovendien zien sommigen er meer uit als een vlieg of een wesp. De Veldgids Bijen voor Nederland en Vlaanderen biedt hulp: met de vele mooie foto's gaat het al iets gemakkelijker.

Bijengids

De gids is een vertaling van de Engelse gids ‘Field Guide to the Bees of Great Britain and Ireland’ geschreven voor Steven Falk met illustraties van Richard Lewington. Experts van Naturalis, EIS kenniscentrum insecten en Natuurpunt hebben deze vertaling verzorgd en informatie over 30 soorten toegevoegd die niet in Groot-Brittannië voorkomen maar wel in Nederland.

Bijen in Nederland

In Nederland en Vlaanderen komen zo'n 275 verschillende soorten wilde bijen voor, zoals metselbijen, behangersbijen, maskerbijen en pluimvoetbijen. Samen zorgen al deze soorten voor de bestuiving van planten in natuur en landbouw. Belangrijke beestjes dus, maar hoe herken je al die verschillende soorten? Tot nu toe moest je daarvoor zoeken in specialistische buitenlandse literatuur. Nu is er voor het eerst een Nederlandstalig boek waarmee een groot deel van de Nederlandse soorten op naam te brengen is. Eindelijk kan iedereen er achter komen welke bijen er in de tuin vliegen: zijn het vosjes, roodgatjes, sachembijen of slobkousbijen?

Gemakkelijke herkenning

De gids is bedoeld voor iedereen die graag meer wil weten over het herkennen van verschillende bijensoorten. Of je nu scholier bent, student, doorgewinterde insectenkenner of ‘gewoon’ natuurliefhebber, iedereen met belangstelling voor het op naam brengen van bijen kan deze gids gebruiken. De gids bevat een uitgebreide inleiding over de leefwijze van wilde bijen. Ook vind je er gedetailleerde informatie van 275 soorten over hun specifieke kenmerken, verspreiding en habitat. Door de in totaal ruim 700 kleurenfoto’s en meer dan 1000 tekeningen zijn veel soorten goed te herkennen. Maar je moet niet bang zijn om een loep te gebruiken, want veel soorten kunnen alleen met kleine kenmerken uit elkaar gehouden worden.
Benieuwd geworden naar de verschillende bijen? We hebben een aantal zomerse wilde bijen op een rijtje gezet in een fotoserie .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.