Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijen aan de dope

  •  
26-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bij_adbakker.jpg

© Fotograaf: AdBakker

Mangaan is een veelvoorkomend metaal dat in de industrie wordt gebruikt, en als gevolg daarvan ook veel vrijkomt in de natuur. Onderzoekers weten nu wat het effect van de steeds groter wordende hoeveelheid van dit zware metaal in de natuur op bijen.

Sneller en verward

De biologen van Washington Universty in St. Louis en Macquarie University in Australië dienden mangaan toe aan bijen. Bij een hoeveelheid die nog veilig is voor menselijk eten begonnen de bijen bijzonder gedrag te vertonen: ze raakten verward, maar konden sommige klusjes veel sneller uitvoeren. Tegelijkertijd gingen ze minder vaak op pad om eten te zoeken.
Parkinson
Als een bij grote hoeveelheden mangaan binnen krijgt, breken neuronen af die dopamine produceren. Gevolg is dat de bijen een Parkinson-achtige ziekte krijgen. Maar bij dit experiment werden lagere hoeveelheden toegediend, en bleken de resultaten omgekeerd: dopamineniveaus namen toe, en verklaren de gedragsafwijkingen.
Essentieel, maar niet teveel
Hoewel mangaan vaak als vervuilende stof wordt beschouwd, is het metaal essentieel voor leven. Alle levende organismen hebben een klein beetje mangaan nodig in hun lijf. Duidelijk is dat teveel mangaan gevaarlijk kan zijn voor de bij.
Bron: EurekAlert!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor