Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bij verandert in zombie door parasiet

22 mrt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Zandbij met waaiertje

© Zandbij Stylops muelleri met waaiertje. Fotograaf: John Smit

Half maart is de perfecte tijd om zombiebijen te vinden: zandbijtjes met een waaiervormig parasiet in hun lijf.
Die waaiertjes - officieel waaiervleugeligen (Strepsiptera) - zijn mysterieuze en bizarre beestjes. Ze leven altijd als parasiet in een ander insect, zoals een bij of een wesp. Vrouwtjeswaaiers verlaten die gastheer nooit en blijven er altijd uitzien als een larve. Mannetjeswaaiers zijn wel vrijvliegend aan te treffen. Dan zie je goed waarom ze waaiertjes heten: de vleugeltjes zijn perfecte Spaanse waaiertjes.
Tom Kruize wist een parend mannetje en een vrouwtje van de waaier te filmen op een zandbij.

Parasiet

Die mannetjes leven maar een paar uur en moeten in die korte periode een vrouwtje vinden om mee te paren. Die vinden ze door met hun voelsprieten te ruiken. Die vrouwtjes zitten bijvoorbeeld in een zandbij, waarvan een kolonie leeft bij het Driessenven in Nationaal Park de Maasduinen. Deze vrouwtjes hebben een truc gevonden. Ze scheidt een stofje uit dat de zandbij beïnvloed. Dit stofje legt het zenuwstelsel van de bij lam. Op die manier wordt het een 'zombiebij' en is het waaiervrouwtje makkelijker te vinden door het mannetje. 
In Nederland komen wel 75 soorten zandbijen (Andrena) voor. Ze maken hun nest allemaal in de grond. De vrouwtjes hebben doorgaans opvallend harige achterpoten om stuifmeel te verzamelen.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.