Vroege Vogels

Bij toeval nieuwe soort voor Nederland ontdekt

  •  
23-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
281 keer bekeken
  •  
blauwvleugelsprinkhaan.jpg

© De nieuwe soort werd ontdekt op een foto van een blauwvleugel-sprinkhaan.

Soms worden nieuwe soorten voor Nederland bij toeval ontdekt. Zo ook de zebraspringstaart. Natuurfotograaf André den Ouden ontdekte op een foto van een blauwvleugelsprinkhaan een raar klein bolletje. Springstaartenspecialist Matty Berg gaf uitsluitsel: een zebraspringstaart, nog niet eerder in Nederland aangetroffen.
Dip
Op 23 juli 2013 schuimde natuurfotograaf André den Ouden het spooremplacement van Molenhoek in Limburg af, op zoek naar de zeldzame kiezelsprinkhaan. Hij slaagde niet in zijn missie, dus maakte hij maar wat foto’s van de blauwvleugelsprinkhaan, die daar talrijk aanwezig is.
Miniscuul bolletje
Thuis zag hij op één van de foto’s dat er een miniscuul bolvormig beestje bij de poot van de sprinkhaan zat. Hij plaatste de foto op het forum van Waarneming.nl waar Matty Berg (EIS-coördinator bodemfauna) het diertje als een bijzondere springstaart herkende. Het kleine maar fraai zwartwit gekleurde bolvormige diertje heet Fasciosminthurus quinquefasciatus en krijgt als Nederlandse naam zebraspringstaart.
Tekst: Roy Kleukers & Matty P. Berg, EIS Kenniscentrum Insecten
Verder lezen en de foto bekijken kan op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.