Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bij Kassa: Keurslagers liegen over de verkoop van (plof)kip

  •  
10-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6_be1a84d18b.jpg
Keurslagers liegen massaal over de kip die ze verkopen. Dit blijkt uit onderzoek met een verborgen camera bij 50 Keurslagers. Wakker Dier deed het onderzoek en presenteert de resultaten hiervan in Vara Kassa . Bijna de helft (23) van de Keurslagers liegt haar klanten voor door het leven van hun (plof)kip mooier af te schilderen dan het in werkelijkheid is. Zo geven veel Keurslagers aan dat de goedkope kip die zij verkopen lekker buiten heeft kunnen scharrelen, een ruime stal heeft of wel tot een jaar oud heeft mogen worden. In werkelijkheid zitten hun kippen in een krappe schuur opgesloten, met ongeveer een A4tje per kip en worden ze al op een leeftijd van 6 á 7 weken geslacht.
Uitkomsten: geen ‘verstand van lekker vlees’
Een medewerker van Wakker Dier deed zich bij 50 keurslagers voor als klant en nam het gesprek op met een verborgen camera. Van de 50 ondervraagde Keurslagers vertelden er 23 Keurslagers één of meerdere leugens (46%). Van de 25 Keurslagers die werden gevraagd of de goedkope kip die ze verkochten lekker buiten kon lopen, bevestigde 40% dit ten onrechte. 22 Keurslagers zijn gevraagd naar de slachtleeftijd van de kippen (6-7 weken). 55% Loog hierover door een te hoge slachtleeftijd te noemen, tot de leeftijd van een jaar toe. Opvallend is verder dat de Keurslagers, die als hoofdmotto ‘verstand van lekker vlees’ hebben, op de meeste vragen over de leefwijze van de kip die ze verkopen, geen antwoord konden geven. Zo had 84% van de 32 Keurslagers die werd gevraagd naar de leefruimte van hun kip, hier geen idee van. Mogelijk durfden ze hun klanten de werkelijkheid – 15 tot 20 kippen per vierkante meter - niet te vertellen.
Lariekoek
Veel Keurslagers vertelden harde tot hilarische leugens over de kip die ze verkochten: “Slagers verkopen geen plofkip, dat ligt alleen in de supermarkt.”, “Wij mogen plofkip niet verkopen, daar worden we op gekeurd.”, “Keurslagers zijn koploper in het tackelen van het antibioticaprobleem.”, “Ze eten biologisch en de huisvesting is biologisch, er zit alleen geen buitenren bij.”, Ik denk niet meer dan 10 per vierkante meter maar (…) ze kunnen naar buiten rennen als ze willen en daar granen pikken.”, “(..)het is gelijk aan de drie sterren van Albert Heijn alleen is dat dan weer een merkje dat hun willen voeren en wij weer niet(…) wij krijgen straks vier sterren haha.”, “Wij hebben kuikens dus dat is ongeveer een jaar. Als het boven het jaar is dan worden het al gauw kippen en dat soort dingen.”
Bekende merken stoppen met plofkip
Verschillende A-merken hebben al aangegeven over te stappen op kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming, zoals Unilever, Wagner Pizza, Olvarit, Johma, Struik en Domino’s Pizza. In augustus zegde supermarkt Deen toe de plofkip volledig in de ban te doen. En ook de Coop doet dit voor een belangrijk deel van haar assortiment.
Keurslagers lopen achter de feiten aan
De landelijke Vereniging van Keurslagers probeert haar leden al meer dan een jaar ervan te overtuigen om in plaats van plofkip, Gildehoen te verkopen. Dit is een kip die slechts een weekje langer heeft mogen leven dan de plofkip, met circa 15 kippen op een vierkante meter leeft en qua welzijn onder het niveau van de één Beter Leven ster blijft, de kip met het laagste welzijnskeurmerk. De meeste Keurslagers zijn echter plofkip blijven verkopen. Ook over het Gildehoen werden overigens veel onwaarheden verteld. Zo zou volgens een Keurslager de Gildehoen eigenlijk net zo goed zijn als vlees met drie sterren van de dierenbescherming terwijl het in werkelijkheid nog onder de normen voor 1 ster zit.
Uit onderzoek blijkt dat 74% van de consumenten die naar de slager, daar een betere kwaliteit vlees verwacht en 25% verwacht deskundiger personeel. In feite verkopen ze vaak gewoon plofkip en liegen ze daar ook nog eens over tegen hun klanten.
Plofkipleed
Plofkippen groeien in 6 weken uit van een donzig kuikentje van 50 gram, tot een vleeshomp van 2,2 kilo. Ze leven in een donkere schuur waar ze met ongeveer 20 andere kippen een vierkante meter moeten delen. Ze komen nooit buiten. Veel plofkippen hebben last van pijnlijke zweren aan poten en borst, hebben hartproblemen en bezwijken haast onder hun eigen gewicht. Ook gaat er in deze sector veel antibiotica om.
Meer informatie op Kassa
Bron: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor