Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Big Broeder: slechtvalken geringd

14 mei 2014
  •  
leestijd 2 minuten
Deze week werden de jonge slechtvalken geringd. Ook de Zuid-Limburgse oehoes kregen een ringetje om. Tevens zien we hoe het de vossenwelpjes in de Oostvaardersplassen en de bevers in de Biesbosch vergaat. Dat en meer deze week in de voorlaatste Big Broeder van dit seizoen.
Op 12 mei zijn de vier jonge slechtvalken geringd. De kuikens werden uit de kast gehaald, van een kleurring en een metalen ring van het vogeltrekstation voorzien, gewogen en gemeten. Boven op het dak werd ondertussen de nestkast ontdaan van prooiresten en veren voor onderzoek naar de diversiteit van prooidieren. De drie camera’s zijn ook schoongemaakt zodat we weer een mooi helder beeld hebben. Nu maar hopen dat de slechtvalken voortaan hun uitwerpselen naar buiten deponeren en niet meer op de binnencam! Na iets meer dan een uur zijn alle jongen weer teruggeplaatst in de nestkast.
Ringen is belangrijk!
Het ringen van slechtvalken levert een zeer belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar de leefwijze, het gedrag en de migratie van deze soort. WSN (Werkgroep Slechtvalk Nederland) kan zodoende gericht aan soortbescherming doen. Hou oud worden slechtvalken? Waar gaan ze naartoe als ze het nest verlaten? Hoe is het broedgedrag? Waarom kan een slechtvalkenbroedsel mislukken? Heeft dit misschien met leeftijd of ervaring te maken? Om antwoord op deze vragen te krijgen, is het belangrijk dat de jongen worden voorzien van duidelijk afleesbare ringen. De aflezingen leveren een schat aan waardevolle informatie op!
Meehelpen? U kunt zelf een bijdrage leveren aan dit project door een donatie te doen . Met elke €10,- krijgt één jonge slechtvalk een ring.
Volg de webcams online: Big Broeder TV

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.