Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Big Broeder: dappere vlinder

  •  
10-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
beleef-de-lente_01.jpg
Voor de nieuwkomers: in Big Broeder volgen we ieder voorjaarsseizoen de broedende vogels in de nestkasten en vossen. Het wel en wee van de flirtende, parende, eiwerpende, broedende, vechtende, moordende en uitvliegende vogels kluistert ieder jaar weer miljoenen mensen aan de computer, waarop je de beesten het 24 uur per dag kunt volgen.
Bekijk de webcam:
Deze week:
Als we nou bij onze Vlinderverkiezing de vlinders op karakter moesten nomineren dan wisten we het wel: de vlinder die afgelopen week het lot tartte bij de oehoe. Je moet het echt even zien, supergrappig gezicht, een vlinder die om het hoofd van de vrouwtjes oehoe dartelt en de uil die haar kop in allerlei bochten wringt om de vlinder te pakken.
De steenuilen hebben ieder seizoen wel last van ongenode gasten, we herinneren ons allemaal nog wel die verrekte duif en dit keer staat een spreeuw op de stoep. Vooralsnog komt ie niet binnen maar dat lijkt maar een kwestie van tijd. De torenvalk heeft het ook al niet makkelijk, het vrouwtje is aangevallen door een kraai.
De koolmezen zijn gesignaleerd in de nestkast, een gezellig setje vliegt er zo nu en dan in en uit maar op de actuele beelden is in de kast nog geen takje te bespeuren, dus aan het bouwen van een nest is het echtpaar nog niet toegekomen.
Op en rond de toren lijkt van de slechtvalken lijkt het allemaal wat rustig maar dat is maar schijn. Wie het gedrag van de vogels kan interpreteren weet dat het mannetje nu alles op alles aan het zetten is om het vrouwtje voor zich te winnen. Hij doet dit door zoveel mogelijk prooien aan te bieden. En met succes, want er schijnt al druk te zijn gebaltst en gecopuleerd. In het begin zocht het vrouwtje trouwens toenadering tot de man en was hij nog wat terughoudend. Niet zo gek als je bedenkt dat een vrouwtje een man nog wel eens kan doden als het niet  ‘klikt’. Dat maakt speeddaten dus een stuk gevaarlijker dan het lijkt .
Bekijk de webcam:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.