Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bier mag niet tegen slakken

21 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
19082014_Naaktslak_DirkSlijkhuis.jpg

© Fotograaf: DirkSlijkhuis

Slakken bestrijden met bier mag straks niet meer. Bier staat op een RUB-lijst (Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen) van bestrijdingsmiddelen die het kabinet wil intrekken, meldt het Friesch Dagblad. Het besluit van staatssecretaris Martijn van Dam is het gevolg van Europese regelgeving. Europa wil af van allerlei landelijke uitzonderingen.
Andere middelen die straks misschien zijn verboden, zijn spiritus en zeep tegen luizen en pijpzwavel tegen meeldauw. Het gaat om middelen die telers gebruiken als ze geen schadelijkere bestrijdingsmiddelen willen toepassen.
Steeds meer telers van allerlei gewassen, gangbaar en biologisch, gebruiken deze middelen in plaats van schadelijker alternatieven. De kans bestaat dat met het vervallen van de natuurlijke middelen de verduurzaming van de sector wordt geremd. Tuinbouworganisatie LTO Glaskracht waarschuwt nu de telers dat er een eind wordt gemaakt aan het RUB-lijst en een verbod aankomt voor bestrijdingsmiddelen.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.