Vroege Vogels

Bibliotheek Artis 175 jaar

  •  
05-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
artisbibliotheek.jpg
Niet alleen Artis, maar ook de Artisbibliotheek bestaat dit jaar 175 jaar. In 1838 werd bij de oprichting van het genootschap Natura Artis Magistra een begin gemaakt met het bijeenbrengen van de boeken. Een groot deel hiervan is inmiddels verhuisd naar de Universiteit van Amsterdam, maar de oorspronkelijke  collectie is gebleven. En die is indrukwekkend.
In 1868 verhuisde de bibliotheek naar een speciaal ervoor ontworpen gebouw, gelegen aan de Plantage Middenlaan 45, nabij de dierentuin Artis. Het is ontworpen door de bekende Nederlandse architect Gerlof Bartholomaeus Salm in de zogenaamde 'eclectische stijl'. In 1869 en de jaren zeventig van de negentiende eeuw werd het gebouw in twee fases aanzienlijk uitgebreid, om de verschillende collecties van het Genootschap onder te brengen. Het kreeg de naam Fauna Gebouw (tot september 2005 Plantage Bibliotheek geheten), waarvan het rechtergedeelte ook nu nog in beslag genomen wordt door de Artis Bibliotheek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.