Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bibi Dumon Tak: Stap nú over op een nieuwe maaier

28 jun 2020
  •  
leestijd 3 minuten
BibiDumonTak

Bibi Dumon Tak

© Fotograaf Koos Breukel

Soms is het maaien van bermen op een aantal plekken vanwege de verkeersveiligheid toegestaan, onder strikte voorwaardes.  Volgens Bibi Dumon Tak gaan goedkope maaibedrijven daar te losjes mee om.
Lees hier de gehele column:

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de ene Vroege Vogelcolumnist het onderwerp van de andere Vroege Vogelcolumnist overneemt. Dat het een zondagochtendvervolgserie wordt met om beurten Dolf, Kees, Jelle, Saskia, Dolf, Remco en Jean-Pierre aan het het woord. Dat zou een dolle boel zijn. Maar ik ga toch een keer een uitzondering maken.

Die grasmaaier waar Kees Moeliker het twee weken geleden over had die onder andere zijn stadsreservaatje naar de andere wereld hielp, daar wil ik het nog eens over hebben. Want niet alleen in Rotterdam was het de afgelopen weken raak, ook een plantsoen in Amsterdam moest eraan geloven en de vlindertuin in Hoensbroek ligt er inmiddels ook gekortwiekt bij. Waarschijnlijk heeft iedere gemeente zo haar eigen groenarmageddon te betreuren.

Op al die kamikaze-acties volgen steevast excuses. Het zou niet meer gebeuren, de maaier in kwestie was nieuw, dus, in het vervolg letten we beter op.

Dat ene zinnetje, de maaier in kwestie was nieuw, verwoordt het hele probleem. Het lijkt namelijk wel of Nederland overspoeld wordt door nieuwe maaiers.    Waar ik ook kom, overal zie ik gemaaide bermen, of zal ik van ploegen spreken? De maaiarm verdwijnt hier en daar zo diep de bodem in dat alles wat groeit en bloeit met wortel en tak wordt uitgeroeid.

Het maaien van bermen is op een aantal plekken vanwege de verkeersveiligheid toegestaan. Het schijnt soms wel eens goed te zijn voor de diversiteit van het een of ander. Maar niet voor de vogels in het broedseizoen. Na zo’n maaibeurt in mei liggen de bermen vol met gehakselde eitjes en onthoofde vogels. De klachten die ik indien worden doorgeschoven van de ene ambtenaar naar de andere, tot ik uiteindelijk antwoord krijg, u voelt hem al aankomen: Excuses, het betrof een nieuwe maaier.

Drie weken geleden stond ik langs een boerenweggetje weer eens verbijsterd naar een verwoest nest te kijken. De verkeersveiligheid was nergens in het geding en toch had de maaier met zijn machine meer dan vijf meter bermlandschap verhakseld. Er kwam toevallig iemand van het waterschap voorbij.

‘U moet ik even hebben,’ zei ik. Hij stapte uit. Ik wees hem op de vermalen eitjes met struif dat nog vers langs de schalen droop, een eendje en een woerd liepen er in paniek omheen.

‘Tussen 15 maart en 15 juli,’ zei ik wijzend op de catastrofe die even daarvoor had plaatsgevonden, ‘mogen de bermen volgens de wet natuurbescherming niet op deze schaal worden gemaaid.’ De man in kwestie schrok.

Hij zei, en houd u zich maar weer vast aan iets stevigs: ‘Dit had inderdaad nooit mogen gebeuren. We hebben een nieuwe maaier en die komt uit Kampen.’ Ik heb bij thuiskomst even op de routeplanner van de ANWB gekeken en die vertelde me dat er 107 hele kilometers lagen tussen de betreffende berm en het stadje Kampen. ‘Hij was het goedkoopst,’ ging de waterschapsman onthutst verder.

Vorige week was het opnieuw raak. Alle bermen kaal geschoren door alweer een nieuwe maaier. Ik telde een versneden haas, een versnipperd waterhoentje en een eendje dat toegetakeld naast haar volle nestje lag. Ik heb staan huilen. Om het eendje en haar nest in de eerste plaats. Maar daarna om de onwil van de opdrachtgevers die, alsof het om de tarieven van energiebedrijven gaat, telkens weer overstappen op de goedkoopste maaibedrijven.

Het maaien van bermen is soms misschien nodig, maar niet tot in de slootkanten tijdens het broedseizoen. Daar zitten dieren die niet vluchten. Die juist ineen duiken omdat ze door de evolutie wel weten om te gaan met roofdieren, maar niet met messen die alles vinden wat voor hen wegduikt.

Weg met de grasmaaiers, zei Kees Moeliker twee weken geleden, en ik voeg daaraan toe:vooruit met de geit.

Meer over:

bibi dumon tak

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

MarianClaasen
MarianClaasen29 jun 2020 - 17:31

Dit onderwerp leeft bij veel mensen. Gisteren gedeeld op Twitter en 39 retweets gehad. Het is een o zo herkenbaar drama. Bloemen weg, insecten weg, vogels weg en heel veel dieren kapot gemaaid. Dit moet stoppen. 

arjhun
arjhun29 jun 2020 - 15:22

Wij lopen hier in onze nieuwe "Groene wijk" Rijnvliet in de 'GroenLinks stad' Utrecht hier ook tegenaan. De bewoners kwamen in verzet, in het volgende facebook bericht kan je zien hoe dit is gegaan! In het filmpje bij mijn Facebook post maak ik ook mijn betoog tegen 'alles wegmaaien'. In het filmpje zie je letterlijk de hazen wegspringen.

https://www.facebook.com/aklaverstijn/posts/10158357389754376

We hebben met bijna 100 man een klacht ingediend. We gaan eisen dat er anders gemaaid gaat worden! De dag na onze klacht werd er een groot veld vol fazanten en hazen gemaaid en dat hebben we gelukkig halverwege kunnen stoppen (zie bovenstaande URL). Ze hebben uiteindelijk een 1.5 meter uit het fietspad gemaaid en het daarbij gelaten. Een paar weken later en het veld ligt er nog steeds prachtig bij, geen plant die domineert. Vol met bijen vlinders, fazanten, hazen konijnen etc.

schilderes
schilderes29 jun 2020 - 15:09

Mijn hart brak bij jouw column, Bibi. Ook ik erger me aan al dat gemaai. Hier in mijn stad Nijmegen, kun je de maaiers zien maaien terwijl de stofwolken om onze oren vliegen: er móet gemaaid worden. En alles droogt uit. Veel bomen sterven in deze stad. Al doe ik mijn best: het valt niet bij te gieteren, al die jonge aanplantbomen. Dit is natuurlijk een ander aspect van het maaien, maar het lijkt wel: de natuur MOET getuchtigd worden.Dank je voor je column!

knibb_49
knibb_4929 jun 2020 - 14:53

Ik wil hier zeker op reageren, want ook in mijn columns op mijn eigen website besteedt ik aandacht aan het vele maaien van bermen en dijken, vooral in Zeeuws-Vlaanderen. Het lijkt hier wel vergeten gebied en op Klein Frankrijk, want alles is geel! De fraaie bloemdijken worden tot  op 2 a 3 meter hoogte gemaaid, waarom? Wilde orchideeën groeiplaatsen zijn naar de knoppen geholpen door klepelen en maaien en het gaat maar door! Maar het komt doordat de Gemeenten het maaien uitbesteden aan organisaties zoals  'Deton ' bijv. Daar werken mensen met een beperking of laag opgeleide mensen die niet worden geïnstrueerd van wat wel en niet mag, nee gewoon maaien en basta!! Kom maar eens kijken in Zeeuws-Vlaanderen!!