Vroege Vogels

Bezwaar tegen vergunning megastal Knorhof

  •  
28-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
varken_slachthuis.jpg

© Een zeug op weg naar het slachthuis. Foto: MargreetS

Bij de Provincie Gelderland en bij de Gemeente Buren is door drie stichtingen een verzoek ingediend om de bestaande omgevingsvergunning van Straathof voor de megastal Knorhof in te trekken. Dat verzoek wordt gevolg door een bezwaar tegen het verstrekken van een nieuwe vergunning. Aanleiding was het stikken en/of verbranden van 24.000 varkens, mogelijk zelfs 50.000.

Meer dan 50.000 varkens verbrand

Straathof is eigenaar van meerdere in opspraak geraakte megastallen. Dieptepunt was het verbranden en stikken van 24.000 varkens bij een brand in Erichem. Dit is althans het aantal varkens dat op de vergunning staat, maar de ook aanwezige biggen werden niet meegerekend. Aannemelijk is dat het aantal gestorven dieren meer dan 50.000 bedraagt.

Beroepsverbod

Straathof heeft een beroepsverbod in Duitsland. Een petitie van Varkens in Nood met 59.183 handtekeningen heeft geleid tot een aangenomen motie in de Tweede Kamer om beroepsverboden zoals die van Straathof voor heel Europa te laten gelden.

Vergunningen

Ondanks het Duitse beroepsverbod heeft de gemeenteraad van Buren in principe ingestemd met herbouw, business as usual dus. Bij de gemeente en bij de provincie hebben de drie stichtingen een verzoek ingediend om de huidige vergunning in te trekken. Mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden dan zal de zaak in hoger beroep voorgelegd worden aan de Raad van State. Zodra Straathof een aanvraag indient voor herbouw, zal ook daar bezwaar tegen aangetekend worden.

Voor brand was gewaarschuwd

De lokale PvdD heeft in de afgelopen jaren meerdere moties ingediend om de brandveiligheid van stallen in de gemeente Buren te verhogen. Zelfs het CDA was afgelopen week voor extra maatregelen tegen Straathof, maar onder leiding van de VVD zijn die moties verworpen en is er niets gebeurd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.