Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bezuinigingen treffen Noordhollandse tapuit

  •  
29-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tapuit in Noordduinen

© fotograaf: Tim Zutt

De boswachters van Landschap Noord Holland liggen aan de ketting. Door een bezuiniging van maar liefst anderhalf miljoen, zitten de boswachters binnen achter een computer in plaats van buiten aan het werk te gaan. Beheerder Do van Dijck: "Door het wegvallen van de subsidie zijn onder andere drie boswachters ontslagen. Daardoor is er minder tijd om het veld in te gaan en kunnen we niet goed in kaart brengen waar we moeten ingrijpen om planten en dieren te beschermen.”

Tapuit

Zo is er geen tijd en geld genoeg om de tapuiten in de Noordduinen te beschermen tegen vossen door het plaatsen van afrasteringen rond de nesten. Ook hebben de overgebleven boswachters geen tijd genoeg voor handhaving. Zo verstoren In het Ilperveld speedbootjes de rust, in de Noordduinen jagen loslopende honden achter konijnen aan en mensen klimmen in de duinen over hekken met bordjes verboden toegang.

Hoop

Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. Landschap Noord-Holland hoopt binnenkort een  provinciale SNL-toezichtbijdrage te ontvangen waardoor ze weer geld krijgt voor toezicht in haar natuurgebieden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.