Vroege Vogels

Bezetting en ontruiming van een varkensfokkerij

  •  
14-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
varkenskraamkooi
Tientallen dierenrechtenactivisten van ‘Meat the Victims’ hebben maandag in Boxtel een varkensfokkerij bezet. Een deel van hen kon zich binnen verschansen. De activisten wilden de media toegang geven tot de gebouwen om “de maatschappij te confronteren met het leed” dat volgens hen schuilgaat achter de deuren van de Nederlandse boerderijen.
De actievoerders hadden de fokkerij willekeurig gekozen maar gaven wel aan dat er verschillende gewonde dieren binnen aantroffen. Een van hun eisen was dat de eigenaar hen in staat stelde deze gewonde varkens mee te nemen om die dieren te verzorgen.
Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) waarschuwde vorige week al voor een dergelijke actie. Tientallen boeren verzamelden zich maandagavond bij de varkensfokkerij voor een tegenactie. Een aantal boeren blokkeert met hun tractor de toegangsweg.
Al onderhandeld probeerde de politie tot een rustig te beëindigen maar uiteindelijk is de ME er bij gekomen. De bezetting van de varkensboerderij in Boxtel werd maandagavond even na 22.00 uur beëindigd.

Reacties op de bezetting

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) noemde de bezetting maandag op Twitter al “onacceptabel”. Zij vindt dat boeren hun werk moeten kunnen doen “zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden”.
Geesje Rotgers, woordvoerster van de POV, is in Boxtel en had contact met de betrokken boer. Volgens haar is hij ,,zich rot geschrokken'' en veroorzaken de activisten veel stress bij de varkens.
In een reactie op de bezetting zegt voorzitter Marc Calon van landbouworganisatie LTO Nederland zo snel mogelijk in overleg te willen met de verantwoordelijke ministers. Calon spreekt van ,,jarenlange lastercampagnes" door extremistische dierenwelzijnsorganisaties tegen veehouders.
Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten noemde het “een vrij kansloze actie". Hij vindt het goed dat de politie en het Openbaar Ministerie kijken of bezetters vervolgd kunnen worden.
GroenLinks en De Partij voor de Dieren nemen afstand van de actie. "Wij vinden dat je je altijd netjes aan de wet moet houden. Ook de boeren. En ook de activisten", zei de Europese lijsttrekker Anja Hazekamp van PvdD.
Wim Bens, voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) wil dat dit nooit meer gebeurt. Hij zegt zich zorgen te maken over het welzijn van de dieren. ''Dit veroorzaakt veel onrust onder de dieren en de boeren, maar nog veel erger is het gevaar op mogelijke ziektes.'' Bens vreest dat er uit voorzorg dieren geruimd moeten worden.
Dierenorganisatie Animal Rights, bekend van hun vele undercoverbeelden, was niet betrokken bij de bezetting. ''Deze actie was niet onze eerste keuze geweest. Wat wel heel duidelijk is gemaakt is dat het geweld en de diepe haat niet bij vreedzame actievoerders moet worden gezocht, maar bij de mensen die het uitbuiten van dieren steunen'', stelt Vermeulen.
Veel partijen in de Tweede Kamer hebben geen goed woord over voor de actievoerders die maandag enige tijd een stal van een varkenshouderij in Boxtel hebben bezet. Justitieminister Ferd Grapperhaus moet in het dinsdagse vragenuur uitleggen wat hij tegen zulke bezettingen kan doen, vindt het CDA..

Meer over:

varkensfokkerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.