Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bewolkte sterrenkijkdagen toch succes

  •  
22-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
melkweg_02.jpg
Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen vielen er weinig sterren te bewonderen door bewolking en regen, maar ze mogen toch wel een succes worden genoemd. Dat is dan vooral dankzij vervangende programma's. Dat zei directeur Edwin Mathlener van Stichting 'De Koepel' zondag.
Aan de sterrenkijkdagen op vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag deden ongeveer zeventig sterrenwachten en particulieren mee. Sommigen kregen veel bezoek. Zoals de sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen die zowel vrijdag als zaterdag 250 'kijkers' verwelkomde. Particulieren zaten soms tevergeefs te wachten op belangstelling of mochten een enkeling uitleg geven over al het moois aan het nachtelijk werk. Zondagmiddag kon de schade een beetje worden ingehaald, maar toen was het natuurlijk niet donker. De zon liet zich wel zien.
Vrijdagavond ging het nog een beetje en brak de hemel af en toe even open. Zaterdagavond stortregende het van tijd tot tijd en was het in ieder geval heel erg bewolkt. Niet zo'n probleem voor de grote(re) sterrenwachten. Ze waren voorbereid op teleurstellend weer en hadden voor deze omstandigheden een vervangend programma, zoals een lezing of tentoonstelling. Om toch wat te zien van de sterrenhemel toonden ze op de computer beelden die eerder met de telescoop waren opgenomen.
Bijzondere planetaria zijn de reizende uitvoeringen. Zo heeft de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) er een en ook de Blaauw sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen. Een 360 graden projectie laat de sterrenhemel zien.
Mathlener hoopt de komende jaren particulieren enthousiaster te krijgen om bijvoorbeeld met een telescoop in een park(je) te gaan staan en buurtbewoners uit te nodigen een kijkje te nemen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.