Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bevolkingsgroei geen aanjager CO2-uitstoot

  •  
28-09-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
diadarwin07_01.jpg
Bevolkingsgroei op zich is niet de veroorzaker van meer CO2-uitstoot; de toename van het aantal consumenten is de aanjager. Dat is de conclusie van David Satterthwaite van het Internationele Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Londen.
Satterthwaite bestudeerde de relatie tussen veranderingen in de bevolking en de uitstoot van broeikasgassen in alle landen ter wereld tussen 1980 en 2005.
Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara kenden in de periode een bevolkingsgroei van 18,5 procent en een toename in de CO2-uitstoot van 2,4 procent. De bevolking van de Verenigde Staten groeide met 3,4 procent, maar de CO2-emmissies namen met 12,6 procent toe. In China was de verhouding 15,3 procent bevolkingsgroei tegen 44,5 procent CO2-uitstoot.
De studie van de Britse onderzoeker wijst uit dat landen met een laag inkomensniveau 52,1 procent van de wereldwijde bevolkingsgroei voor hun rekening namen en 12,8 procent van de CO2-toename. Welvaartslanden daarentegen waren in de onderzoeksperiode verantwoordelijk voor 7 procent bevolkingsgroei en 29 procent toename van C02-emmissies.
,,Een kind dat in een arm Afrikaans gezin wordt geboren en nooit ontsnapt aan de armoede, draagt heel weinig bij aan klimaatverandering. Een kind dat in een welvarend Amerikaans of Europees gezin opgroeit en voluit geniet van de consumptieve levensstijl, draagt duizend keer zoveel bij aan klimaatverandering'', aldus Satterthwaite.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.