Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Bevolking Zuid-Afrika leidt onder Nederlandse energietransitie'

  •  
16-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
elektriciteitsmast_pixabay

© Pixabay

De Nederlandse overstap op groene stroom, bijvoorbeeld door groeiend gebruik van elektrische auto’s, veroorzaakt mensenrechtenschendingen in Zuid-Afrika. Dat melden internationale vrouwenrechtenorganisatie ActionAid en de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) woensdag op basis van eigen onderzoek.

Voor de overschakeling naar groene stroom wordt veel gewerkt met het metaal mangaan. Dit materiaal wordt verwerkt in staal voor bijvoorbeeld windturbines, of in de batterijen van elektrische auto’s.

'Gemeenschappen kampen met verontreiniging en watertekorten'

70 procent van het mangaan dat Nederland importeert is gewonnen in Zuid-Afrika. Gemeenschappen die in de buurt van mangaanmijnen wonen kampen volgens het onderzoek met lucht- en waterverontreiniging, evenals watertekorten. Daarnaast lopen woningen schade op door onaangekondigde gecontroleerde explosies. Vrouwen in deze gemeenschappen moeten steeds verder lopen voor schoon water en moeten meer zorgen voor zieke familieleden, vertellen de organisaties.

Tweede Kamer buigt zich na zomer over wetsvoorstel

ActionAid en SOMO stellen dat mijnbouwbedrijven zich niet aan Zuid-Afrikaanse wetgeving houden en ook internationale richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen negeren. De organisaties laten weten dat de Tweede Kamer zich na de zomer over een wetsvoorstel buigt dat bedrijven zou verplichten om rekening te houden met mensenrechten en het milieu in de productieketen.

Bron: ANP

Meer over:

zuid afrika
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.