Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beverveilig baggeren

  •  
06-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
baggeren beverburcht

© De baggerboot met de zuiger met Vilmar Dijkstra van Zoogdiervereniging. Foto: Jesper Buursink

Door baggerwerkzaamheden kunnen burchten en holen van de beschermde bever instorten of kan de rust verstoord worden. Daarom mag er niet gebaggerd binnen 20 meter van een burcht. Nu vindt er een proef plaats waarbij op een nieuwe manier gebaggerd wordt die minder overlast voor de bever moet veroorzaken. 

Bever en controle

Momenteel neemt het bevers in Nederland toe sinds zijn herintroductie in Nederland volgend jaar precies 30 jaar geleden. Dit dier bouwt zijn burchten en holen aan diep geleden water. Daarom worden ze steeds meer aangetroffen in de Nederlandse waterwegen. Maar hun rust kan verstoord worden door baggerwerkzaamheden die elke 15 tot 20 jaar plaatsvinden. 

Het nieuwe baggeren

In de rivier de Nieuwe Wetering bij Nijmegen vindt een proef plaats waar op een nieuwe manier gebaggerd wordt om de beverburchten en de bever beter te kunnen beschermen. Volgens de richtlijnen voor de bescherming van de bever mag er niet gebaggerd worden binnen 20 meter van een beverburcht of hol. Dat zou betekenen dat in smalle waterwegen van 20 meter breed bepaalde delen van 40 meter lang niet gebaggerd kan worden. In samenwerking met Waterschap Rivierenland is er een nieuwe manier van baggeren bedacht waarmee ze tot 5 meter van het hol van de bever kunnen baggeren.
Het baggerschip is een soort van lopende en varende boot geworden die het slib opzuigt met een grote stofzuigerarm en afvoert middels een grote pijp tot wel 7 kilometer verderop. Voordeel is dat het schip op deze manier minder verstoring veroorzaakt. Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging controleert gedurende een testperiode of de bevers inderdaad geen last hebben van de nieuwe baggermethode. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.