NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Beverbeheer?

7 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
2016-01-07_at_15-27-27.jpg
Het gaat goed met de bevers in ons land. Té goed, vinden sommige beheerders van dijken en kades.
Herintroductie
Na een afwezigheid van ruim anderhalve eeuw, werd de bever in 1988 weer in Nederland uitgezet. Inmiddels komt hij in bijna alle provincies voor. Naar (grove) schatting leven er nu ongeveer duizend bevers in ons land.
Dammen en dijken
Op verschillende plaatsen maken die bevers ook dammen (zoals op de foto, in de uiterwaarden bij Arnhem). En waar ze geen dammen maken graven ze soms in dijken of kades. Steeds vaker slaan waterbeheerders alarm over dat gegraaf.
Samen leven met bevers
Ook de zoogdiervereniging is allert. 'Wanneer een dijk zou doorbreken door het gegraaf van bevers is het draagvlak voor deze prachtige dieren in een keer aan gruzelementen', weet Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging. 'Maar zulke problemen kun je heel goed voor zijn.' In de brochure ' Samen leven met bevers ' geeft de vereniging tips aan beheerders om problemen te voorkomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.