Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bever en das midden in de stad

23 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1646 keer bekeken
Wil je een bever of een das zien, dan moet je de natuur in en veel geluk hebben. Dat zullen de meeste mensen denken. Behalve de inwoners van Roermond. In deze stad, waar de Roer in de Maas uitmondt, kun je namelijk bever- en dassenburchten vinden midden in de stad.

Elke dag bevers kijken

Aan de ene kant een drukke straat, aan de andere kant de Roer met een actieve beverburcht. Deze twee uitersten zie je in één blikveld in Roermond. Vanaf de weg zie je de takkenhoop liggen en er zijn overal knaagsporen en omgevallen bomen te zien. Mensen die hier hun hond uitlaten, lijken het heel normaal te vinden om een bever te zien tijdens hun ochtendwandeling. De bevers zitten hier waarschijnlijk omdat andere territoria in een ‘natuurlijkere’ omgeving al bezet zijn. Hierdoor worden ze dichter naar de mens gedreven. Desalniettemin gedijen de bevers hier uitstekend. De bever Willemijn en natuurfilmer Roer zien, zit hier al jaren.

Dassen op de sportvelden

Ook zitten er dassenburchten in Roermond. Een grote burcht ligt in een heel smal strookje bos tussen sportvelden en het water. Je kunt je afvragen hoe de das hier ooit terecht is gekomen. Stadsecoloog Dave Prevos verteld dat deze dassenfamilie hier al lang zit en dat de stad er als het ware omheen is gebouwd. De dassen lijken het niet erg te vinden. Ze kunnen de sportvelden op om te zoeken naar voedsel en planten zich ook voort. Het gaat wel een probleem worden als de jonge dassen een eigen territorium moeten gaan zoeken. Omdat ze volledig zijn ingebouwd, moeten ze straten over en bestaat de kans dat ze overreden worden.

Een felblauwe verrassing

Tijdens het zoeken naar groot wild, worden Willemijn en natuurfilmer Roel ook nog verrast door twee ijsvogels. Roel krijgt ze zelfs allebei tegelijk in beeld. Je kunt hierin goed zien dat het mannetje een volledig zwarte snavel heeft, terwijl bij het vrouwtje de onderkant van de snavel oranje is.

Uitzending over het Roerdal  is vrijdag 23 april 2021 om 19.50u op NPO 2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar